CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2021

Shortcuts - Antonio Ballista

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Antonio Ballista (piano)
Brilliant Classics 95615 • 108' • (2 cd's)
Opname: november 2017, Teatro Primo Ferrari, Castelverde, Cremona (I); juni-juli 2019, SMC Records, Ivrea, Torino (I)

   

Met - althans in tijd uitgedrukt - niemendalletjes kun je toch ver komen, zo blijkt uit dit dubbelalbum dat geheel is gewijd aan miniaturen en dan ook nog in de meest letterlijke verkleinvorm: miniatuurtjes. De duur ervan schommelt door de bank genomen tussen nog geen minuut en twee minuten, met een enkele uitzondering van iets meer dan drie minuten. Dat kan niet veel voorstellen hoor ik u al denken, maar niets is minder waar want ten eerste betreft het uitsluitend werkjes van componisten van naam en ten tweede blijkt de Italiaanse pianist (en dirigent) Antonio Ballista (1936) uitstekend in staat dit rijk gevarieerde boeket veel fleur en geur mee te geven. En dan te bedenken dat hij, toen hij deze opname maakte, al 81 jaar oud was!

Miniatuurtjes, ach wat stelt dat interpretatief eigenlijk voor? Ik denk best wel veel, want het zijn wel 50 verschillende werelden (of stemmingsbeelden) die moeten worden aangeboord. Maar liefst 50 componisten die ieder met een werk op dit dubbelalbum vertegenwoordigd zijn.

Er mag dan een lange adem geen sprake zijn en komt het zo ongeveer neer op het springen van de hak op de tak, maar dit uitermate contrastrijke parcours vereist daarom wel om concentratie terwijl als het ware de verschillende tijdperken voorbijvliegen.

Mag men zich de vraag stellen wat zo'n uitgave als deze voor zin heeft? Zoals het wordt gepresenteerd is het, hoe kan het anders, een allegaartje met kop noch staart, maar zo'n programma als dit biedt wel heel veel afwisseling; en niet alleen als aardige omlijsting tijdens een gezellig partijtje of borreluurtje. Deze miniaturen - en daarmee ook de pianist - verdienen bovendien meer dan slechts muzak. Wie dus van veel afwisseling houdt hoeft zich wat dit dubbelalbum betreft bepaald niet tekort gedaan te voelen en de uitvoering is goed op orde. Maar er is nog een belangrijke bonus: wie op ontdekkingstocht wil zal in deze ingenieus samengestelde collectie menig juweeltje tegenkomen dat of volslagen onbekend of al lang en breed is vergeten. Ook dat is dus winst. Dus voor al diegenen: vrij baan voor deze éminence grise!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links