CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2024

Per aspera ad astra

Bach/Brahms: Partita nr. 2 in d, BWV 1004 (Chaconne)

Brahms: 7 Fantasien op. 116

Schumann: Kreisleriana op. 16

Andrey Denisenko (piano)
Genuin GEN 24852 • 76' •
Opname: maart 2023, Festburgkriche, Frankfurt am Main

 

Zo gaat het vaak: musici die prijzen winnen tijdens belangrijke concoursen en daardoor de aandacht van platenmaatschappijen en impresariaten op zich gevestigd weten. Dat overkwam ook de Russische pianist Andrey Denisenko (1992, Rostov-aan-de-Don), die met zijn album Per aspera ad astra (Latijn voor 'via moeilijkheden naar de sterren') zeker naar de sterren wilde reiken en in ieder geval een gedenkwaardig recital aflevert, al had ik de voorkeur gegeven aan een wat avontuurlijker samengesteld programma; met als bijkomend voordeel dat vergelijkingen met grote voorgangers alleen al daardoor minder voor de hand ligt.

Zoals te verwachten viel etaleert Denisenko geen nieuwe inzichten (het is de logische consequentie is van een overvolle discografie), maar hij toont zich in dit repertoire wel een interpreet van formaat die verbeelding paart aan technisch meesterschap. Een representatief voorbeeld daarvan is zijn vertolking van Schumanns Kreisleriana (1838), waarin het bizarre, groteske en rusteloze optimaal tot gelding komt.

In het late pianowerk van Brahms, de zeven Fantasieën op. 116 (1892), zorgt de pianist voor een fraaie balans tussen het lyrische en het virtuoze. Er hangt bovendien een innemende gloed over Denisenko's interpretatie, waarvan het diepzinnige karakter weliswaar terecht een belangrijk kenmerk is, maar niet ondergedompeld raakt in overdreven expressie. Ook de door Brahms uit 1877 stammende, voor de piano (linkerhand) bewerkte Chaconne uit de Vioolpartita BWV 1004 van Bach mag zich in een fraai gelaagde vertolking verheugen.

Denisenko mag bovendien profiteren van een uitstekend geëquipeerde 'Tonmeister', wat deze uitgave extra aantrekkelijk maakt: de sonoriteit van de klankrijke Steinway D komt indrukwekkend uit de luidsprekers.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links