CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2022

Vagabund

Schumann: Drei Fantasiestücke op. 111

Schubert/Liszt: Der Wanderer

Schumann: Humoreske op. 20

Schubert/Liszt: Der Müller und der Bach

Schubert: Fantasie in C, D 760 (Wanderer)

Sergei Redkin (piano)
Fuga Libera FUG 806 • 76' •
Opname: april 2022, Flagey, Brussel

 

Een verbeeldingsvol samengesteld programma dat door fantasierijk pianospel fascinerende dimensies krijgt: dat is kort en goed wat Sergei Redkin (1991, Krasnojarsk, Rusland) op deze cd laat horen.

Al op zijn dertiende verwisselde hij zijn geboortegrond in Siberië voor Sint-Petersburg, waar hij piano en compositie ging studeren aan het Rimski-Korsakov Conservatorium. Hij hepaalde in de jaren daarna een groot aantal prijzen (waaronder vorig jaar zomer de tweede prijs van de Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel) en werd door Valery Gergiev uitgenodigd om samen met het Mariinski-orkest in Parijs, New York en Mexico City op te treden. Momenteel is Redkin verbonden aan Koningin Elisabeth Muziekkapel, waar docent en pianist Louis Lortie hem onder zijn hoede heeft.

Of het voor de toehoorder van voordeel is dat een uitvoerend musicus ook kan componeren (ook hij schreef o.a. een aantal Fantasieën voor piano) kan ik niet goed beoordelen (voor Reinbert de Leeuw was dat geen vraag maar een zekerheid), maar treffend is wel dat hij als het ware onder de huid van deze twee componisten (met Liszt als bewerker) weet te kruipen. Want dat is wat hij doet: ‘hautnah' musiceren. Die indruk maakt dit spel tenminste. In dit recital geen clichés, geen versmering en geen overdrijving, maar knap opgebouwde dramaturgie, stilistisch prachtig vormgegeven, bevlogen, intrigerend en gedfifferentieerd (mede door het geraffineerde pedaalgebruik). Ken Yoshida heeft in het Brusselse Flagey de klank van de Steinway helder en sonoor vastgelegd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links