CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2012

 

 

Virtuose Deutsche Violinmusik
des 17. Jahrhunderts

Rosenmüller: Sinfonia in D

Rosier: Sonate (Suite) in e

Kerll: Sonate in F

Pohle: Sonate in A 'Nun danket alle Gott'

Abel: Bataille in D

Schmelzer: Lamento sopra la morte Ferdinandi III - Polnische Sackpfeifen

(Johann Michael) Nicolai: Sonate in Bes (fragment)

Musica Antiqua Köln (Reinhard Goebel en Hajo Bäß, viool - Eva Bartos, viola da gamba - Jonathan Cable, viola da gamba en violone - Henk Bouman, klavecimbel)

EMI Classics 6025082 • 43' •

Opname: maart 1977, St. Aposteln, Aken


Misschien staat de hierboven afgebeelde lp nog wel bij u in de kast! Zo'n vijfendertig jaar geleden kocht ik die plaat in een Duitse platenzaak, nadat ik hem eerst uitvoerig had beluisterd. Dat ging toen nog met twee losse hoofdtelefoonschelpen die je tegen je oren gedrukt moest houden. Het ensemble Musica Antiqua Köln, opgericht door Reinhard Goebel met enige conservatoriumstudenten, bestond pas een jaar of vier. De vijfentwintigjarige Goebel was al een ware virtuoos op de viool. Op het Keulse conservatorium had hij les gehad van Franzjosef Maier van het Collegium Aureum en daarna de fijne kneepjes van het spelen op de barokviool opgedaan bij bij Marie Leonhardt, de echtgenote van de onlangs overleden Gustav Leonhardt.

Helaas, die plaat uit de jaren zeventig heb ik niet meer en dus kan ik die niet meer met deze cd vergelijken, maar wel herinnerde ik mij nog het virtuoze spel van het MAK-ensemble. Die herinnering is soms weleens al te zoet en blijkt het in de praktijk tegen te vallen, maar niet in dit geval: het staat er allemaal puik op, mooi van klank en de instrumenten goed in balans (met de beide violen keurig links en rechts). De spontaniteit spat er bovendien vanaf.
Dat de opnamekwaliteit in de afgelopen bijna veertig jaar beduidend beter is geworden valt van deze registratie in ieder geval niet af te lezen. Hoogstens is de vioolklank een fractie directer dan we nu gewend zijn, maar die is wel brandschoon. Een ander voordeel: er werd toen beduidend minder geknipt en geplakt dan tegenwoordig, in het digitale tijdperk.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links