CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2008


 

Sanderman: Psalmbewerkingen (twee- en vierhandig).

Dick en Leonard Sanderman op het Hinsz-orgel van de Bovenkerk te Kampen.

Boekenhuis Rijssen BRCD-281 • 73 ' •

www.boekenhuisrijssen.nl

Zie ook Sanderman: Psalm- en liedbewerkingen

 


Ik heb mij ditmaal een uitstapje veroorloofd naar een genre dat op onze site niet aan bod komt: koraalbewerkingen van o.a. een aantal psalmen (in dit geval de psalmen 25, 31, 65, 85, 86, 92, 93, 102, 116 en 146). Maar er zijn ook bewerkingen van bijvoorbeeld 'Kommt Seelen, dieser Tag' op een melodie van Bach, 'Uren, dagen, maanden, jaren' (een gezang voor Oudejaarsavond) en 'Ik wil mij gaan vertroosten', een melodie uit 1539 die is opgenomen in het Liedboek voor Kerken.

Waarom dat uitstapje? Omdat het een geweldige orgelopname is. Helemáál 'objectief' ben ik overigens niet want de registratie werd gemaakt door mijn goede vriend Jaap de Jong, die al zovele prachtige opnamen op zijn naam heeft staan (variërende van vele Mariinski/Kirov-opnamen met Valery Gergiev op de bok tot opnamen van de Marinierskapel). Wat is er dan zo bijzonder aan die opname in Kampen? Dat de 'akoestische ruimte' de orgelklank als het ware draagt, waardoor de illusie wordt gewekt dat we bij de uitvoering fysiek aanwezig zijn. Het orgel klinkt niet 'gewoon' uit de luidsprekers, maar vult de kamer, op een volmaakt natuurlijke manier. Dat levert een zelden gehoorde klankverfijning op die ook de door Sanderman gebruikte registraties wonderschoon doen oplichten. Je merkt dat Jaap niet zomaar wat (eigen) microfoons heeft geplaatst, maar met een duidelijke visie op het geheel aan het werk is gegaan.

Het imposante karakter van het Hinsz-orgel komt in deze opname nu juist in de vele schitterende details tot uitdrukking. Dat zijn ook de momenten dat de ruimte zelf in het muzikale discours een actieve rol lijkt te spelen. En dat allemaal in 'gewoon' stereo!

Last maar zeker niet least: Dick Sanderman is niet alleen een uitstekende organist die - zoals zovele van zijn vakbroeders - de kunst van het bewerken en improviseren verstaat. In de vierhandige bewerkingen wist hij zich verzekerd van de uitstekende bijdragen van Leonard Sanderman in de vierhandig gespeelde stukken en als registrant. Ik heb van deze cd genoten!

______________________
Zie ook Sanderman: Psalm- en liedbewerkingen


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links