CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2023

Sambach

Klik hier voor de inhoudsopgave

Linus Roth (viool), Orquestra Johann Sebastian Rio o.l.v. Filipe Prazeres
Evil Penguin EPRC0055 • 66' •
Opname: maart 2023, Sala Cecilia Meireles, Rio de Janeiro

 

Het Orquestra Johann Sebastian Rio, opgericht in 2015, is een prima kamerorkest, waarvan de rond achttien musici uit Rio de Janeiro stammen. Naast de reguliere concerten heeft het ensemble zich ook toegelegd op audiovisuele producties, met tot heden zo'n achttien videoclips die al snel hun weg hebben gevonden naar de verschillende sociale media.

De albumtitel, Sambach, verwijst uiteraard naar de dansvorm die we overal in Brazilië aantreffen: de samba die ook tijdens het jaarlijkse carnavalsfeest in Rio de Janeiro veel aandacht trekt. En dan is er natuurlijk Bach, naar wie het kamerorkest is genoemd en die op deze uitgave is vertegenwoordigd met zijn Vioolconcert E, BWV 1042.

Het is al met al een alleraardigste cd geworden, met als solist de bekende Duitse violist Linus Roth. Veel meest onbekende muziek trekt aan het oor voorbij, wat zeker een aangename en menigmaal zelfs verrassende kennismaking oplevert. Alleen het Vioolconcert is origineel: de overige stukken zijn - overigens geslaagde - bewerkingen van de hand van Ivan Zandonade.

Een prima album, want ook de opname laat niets te wensen over.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links