CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2018

 

Musica Nova - Harmonie des Nations - 1500-1700

Werken van Parabosco, Grillo, (Andrea) Gabrieli, Dowland, (Orlando) Gibbons, Brade, Scheidt, Marini, Legrenzi, Charpentier, San Lorenzo, Araujo en Cabanilles

Hespèrion XXI o.l.v. Jordi Savall (viola da gamba)
Alia Vox AVSA9926 • 78' • (sacd)
Opname: april 2017, Collégiale de Cardona (Catalonië)

   

De Spaanse dirigent en gambist Jordi Savall (spreek uit: Gordi Saball) behoort tot de absolute top van de historiserende uitvoeringspraktijk. Waar nog bijkomt dat hij voortdurend op zoek is naar (vrijwel) onbekend repertoire uit alle windstreken (waaronder het Midden-Oosten). Savall en zijn verschillende ensembles excelleren omdat de lat consequent zeer hoog wordt gelegd, zowel wat het uitvoeringsniveau als de gekozen muziek betreft. Maar ook de opnamekwaliteit behoort tot het beste wat vandaag mogelijk is. De vele albums op zijn eigen label Alia Vox tonen dat alles onomstotelijk aan.

De muziekliefhebber weet zich aldus niet alleen al bij voorbaat verzekerd van de hoogst denkbare kwaliteit, maar hij wordt tevens steeds weer door het gekozen repertoire verrast. Dat geldt niet alleen voor de concertbezoeker (Savall reist met zijn ensembles door heel Europa), maar ook voor de cd-liefhebber. 'Musica Nova, Harmonie des Nations', is geheel gewijd aan de Europese muziek uit de periode 1500-1700, dus van de middeleeuwen en de renaissance tot in de (vroege) barok, met uitsluitend instrumentale werken, zowel van bekende als van minder bekende componisten: Parabosco, Grillo, (Andrea) Gabrieli, Dowland, (Orlando) Gibbons, Brade, Scheidt, Marini, Legrenzi, Charpentier, San Lorenzo, Araujo en Cabanilles. De avontuurlijke reis voert ons van Venetië via Engeland, Duitsland en Frankrijk naar het Iberisch schiereiland. Hoofse en barokke dansen worden afgewisseld door een passacaglia, een sonate en een concerto. Het spirituele karakter van deze muziek vinden we onvervalst in deze fonkelende uitvoeringen terug, volgens het ijzersterke concept en recept waarmee Savall en zijn 'troepen' zo bekend zijn geworden. Alles tezamen levert het een geweldig luisterfeest op.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links