CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2018

 

Mysterien-Kantaten

Pachelbel: Giaccona P 43

Buxtehude: Klag Lied BuxWV 76 nr. 2 - Passacaglia in d, BuxWV 161 - Herr, wenn ich nur dir BuxWV 38

Bruhns: De profundis clamavi

Bernhard: Wohl dem, der den Herrn fürchtet

Scheidemann: Preambulum WV 34

Reincken: Hortus Musicus: Sonata Prima in a

Ensemble Les Surprises o.l.v. Louis-Noël de Camboulas
Ambronay AMY051 • 59' •
Opname: april 2016, Église Saint-Jacques, Asquins (F)

   

Het in 2010 opgerichte Franse ensemble Les Surprises is voor dit programma samengesteld uit een sopraan, bariton, twee violen, altviool, viola da gamba theorbe en claviorganum. Een kleine groep musici dus, een selectie uit een ensemble dat de historiserende uitvoeringspraktijk een warm hart toedraagt en zich uit dien hoofde graag bezighoudt met (vrij) onbekend gebleven composities. De naam ontleende het ensemble aan een opéra-ballet van Jean-Philippe Rameau: Les Surprises de l'Amour , de verrassingen van de liefde. In dit geval liefde voor de muziek en dan ook nog verrassen! Het lijkt een ideale combinatie.

Het Ensemble Les Surprises in voltallige bezetting

Onder de noemer 'mysteriecantates' werden op deze cd acht stukken bijeengebracht van zes componisten uit de Duitse barok: Pachelbel, Buxtehude, Bruhns, Bernhard, Scheidemann en Reincken. Louis-Noël Bestion de Camboulas arrangeerde Ciaccona P 43 van Pachelbel en de Passacaglia BuxWV161 van Buxtehude voor twee violen, viola da gamba en continuo. Het laatste werk op het programma, de Sonata Prima (Hortus Musicus) van Reincken is voorzien van versieringen van de hand van niemand minder dan Johann Sebastian Bach.

Mysteriecantates. Het woord zegt het al: dit is merendeels geen wervelende muziek, maar wel is sprake van de krachtige expressie die veel contemplatieve, zo niet godvrezende muziek uit de barok kenmerkt en die niemand onberoerd hoeft te laten. Bovendien zo fraai uitgevoerd als hier hoor je dat ook niet iedere dag. Vocaal en instrumentaal is het niet alleen tiptop in orde, maar ook in stilistisch opzicht mogen deze uitvoeringen er zijn. De akoestiek van de Saint Jacques-kerk in het Franse Asquins is in de opname goed gedoseerd en past uitstekend bij deze sfeervolle muziek.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links