CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2010

 

 

Musicalische Frühlings-Früchte

Becker: Sonate en Suite in G - Sonate in G.

Flor: Suite in d voor klavecimbel - Suite in c.

Anoniem: Suite nr. 1 in e - nr. 2 in e.

Musica Poetica: John Ma en Prisca Stalmarski (viool), Marja Gaynor en Leticia Moros Ballesteros (altviool), Mária Sánchez Ramirez (cello), Silvia Jiménez Soriano (violone), Jörn Boysen (klavecimbel en directie).

Challenge Classics CC72332 • 62' •


Challenge Records is zo'n label dat er steeds weer in slaagt om (vrijwel) onbekende stukken aan de vergetelheid te onttrekken en op cd te zetten; en dan ook nog in uitvoeringen die er zijn mogen, zoals weer in dit geval met typisch zeventiende-eeuwse Noord-Duitse danssuites die een schoolvoorbeeld vormen van de hoge artistieke creativiteit in de twee decennia die aan de Dertigjarige Oorlog voorafgingen. Het zal, zoals Jörn Boysen in zijn toelichting schrijft, wel alles te maken hebben gehad met de levendige uitwisseling van muzikanten tussen de verschillende Europese landen en het toegenomen bewustzijn van nationale stijlen.

Dé kunst is natuurlijk om deze muziek zo authentiek maar tegelijk zo levendig mogelijk over het voetlicht te brengen. Boysen en zijn Musica Poetica leveren prestaties van de bovenste plank, daarbij gesteund door de vlekkeloze opname (oktober 2008, Onder de Linden, Valthermond). Wat valt er meer over te zeggen dan dat dit heerlijke muziek is die ook in de kleine uurtjes haar lavende uitwerking niet mist? Éven terug in de tijd, maar dan wel met comfort van nu... Van harte aanbevolen!

____________________________
PS: Men lette op de spelling: Musicalische Frühlings-Früchte, want er is nog een cd in omloop die qua titel daar erg sterk op lijkt, met triosonates van o.a. Buxtehude, Becker en Reincken op het PAN-label.

Enigszins verwarrend is de naam van de sopraan Helen Thomson bij de uitvoerenden. Zij maakt weliswaar deel uit van het Musica Poetica ensemble, maar in deze stukken van Becker, Flor en een anonieme componist is zij niet van de partij.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links