CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2011

 

 

Mozart: Vioolconcert nr. 1 in Bes, KV 207 - nr. 2 in D, KV 211 - nr. 3 in G, KV 216 - nr. 4 in D, KV 218 - nr. 5 in A, KV 219 - Adagio voor viool en orkest in E, KV 261 - Rondo voor viool en orkest in Bes, KV 269 - in C, KV 373 - Concertone voor twee violen en orkest in C, KV 190 - Sinfonia concertante voor viool en altviool in Es, KV 364

Julia Fischer (viool), Gordan Nikolic (altviool), Pieter-Jan Belder (klavecimbel), Hans Meijer (hobo), Herre Jan Stegenga (cello), Nederlands Kamerorkest o.l.v. Yakov Kreizberg

Pentatone PTC 5186 453 (3 sacd's + 1 dvd)

(Zie ook de rubriek cd-recensies)


De afzonderlijke uitgaven werden al eerder op deze site besproken. Hieronder een korte bloemlezing van onze bevindingen:

Paul Korenhof: "Het natuurlijk ademen van Kreizberg en het NKO is op zich al opmerkelijk (zeker voor wie gewend is aan de soms zeer exuberante stijl van deze dirigent), maar wat Fischer daaraan toevoegt, is zonder meer spectaculair (ik gebruik dat woord heel bewust!). Zeker gezien de leeftijd van de executante grenst de muzikaliteit waarmee Mozarts notenbeeld wordt omgezet in vloeiende lijnen, perfecte legatobogen en perfect gedoseerde accenten, aan het onwaarschijnlijke. Mijn bewondering voor Grumiaux blijft overeind, maar voor KV 216 en 218 is hij voor mij na veertig jaar onttroond door Julia Fischer, waarbij de begeleiding door Kreizberg en het NKO de grootst mogelijke lof verdient. Dit is een staaltje 'natuurlijk musiceren' op het allerhoogste niveau!" (klik hier voor de volledige recensie)

Jan de Kruijff: "Wat smaakt dit naar meer! Na al een prachtig visitekaartje als Mozart-vertolkster te hebben afgegeven met de Vioolconcerten nr. 3 en 4, het Adagio KV 261 en het Rondo KV 269 (Pentatone PTC 5186 064) bevestigt Julia Fischer hier haar status als zodanig nog eens ondubbelzinnig. Zelfs in zoverre dat deze luisteraar onbescheiden om meer vraagt." (klik hier voor de volledige recensie)

Aart van der Wal: "In deze vertolkingen domineert de jeugdige frisheid, die zich ook in Kreizbergs alerte dirigeerstijl manifesteert." (klik hier voor de volledige recensie).

Het enige puntje van kritiek geldt wat mij betreft de oneffenheid in het openingsdeel van KV 364 (derde schijf, track 1, 1:48'), maar het duurt te kort om eruit op te kunnen maken of het verband houdt met de ensembleklank dan wel met weggeglipte harmonischen in de opnameketen. Het is in ieder geval minuscuul genoeg om er geen muzikale consequenties uit te trekken.

De cadensen zijn van de hand van Julia Fischer, Yakov Kreizberg, Sam Franko en Joseph Joachim. De in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem tussen 2005 en 2007 gemaakte opnamen zijn stuk voor stuk van wereldklasse. Met dank aan het productie- en opnameteam, bestaande uit Job Maarse, Sebastian Stein en Jean-Marie Geijsen! Alle werken van Mozart voor viool en orkest nu op drie sacd's maakt dit een extra aantrekkelijke uitgave. Jammer alleen dat de gefilmde opnamesessies door de helaas nogal gefixeerde en beperkte cameraposities een statische indruk maken en dat we niet meer dan een glimp van een luisterende opnametechnicus te zien krijgen. Hiervan had veel meer kunnen worden gemaakt. Wat mij betreft dus een behoorlijk gemiste kans.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links