CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2024

Folk Songs - Magdalena Kožená

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Magdalena Kožená (mezzosopraan), Tsjechisch Filharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle
Pentatone PTC 518 7075 • 53' •
Opname: juni 2020, nov. 2022 & febr. 2023, Dvořákzaal, Rudolfinum, Praag

 

Niemand hoeft zich teleurgesteld te voelen want dit is in alle opzichten een formidabel album, gerekend naar de uitmuntende zangkunst van de Tsjechische mezzo Magdalena Kožená, instrumentale begeleiding (wat heet...) van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest onder leiding van echtgenoot Simon Rattle en de door de fabuleuze opname, waar ditmaal geen Nederlands team aan te pas is gekomen.

Kožená, en naar haar gaat toch uiteindelijk de meeste aandacht uit, heeft zich door de jaren heen het 'lot' van de volksmuziek als specifieke vorm van de kunstmuziek terecht aangetrokken en ook op cd daarvan de nodige staaltjes gedemonstreerd. Haar mezzo is er ook uitermate geschikt voor: jeugdig-stralend en tegelijkertijd slank én warm. Het is een stemtype dat zich als een schitterende stralenkrans rond deze volksmuziek schaart en dat in alle registers van grote soepelheid getuigt. Ook haar taalbeheersing en navenante dictie - beide elementen bepalen eveneens in hoge mate het expressieve profiel van deze volksliederen - mag exemplarisch heten. Sterk is ook de wijze waarop ze de verschillende stukken hun volstrekt eigen (ver)beeldende karakter meegeeft en zo in ieder lied de eigen onvervalste en onvervreemdbare identiteit markeert De som van dit alles is grote uitdrukkingskracht, zonder dat de ook in dit repertoire nu eenmaal altijd op de loer liggende overdrijving ook maar enige kans krijgt; en waarin het Tsjechische orkest onder Rattle haar moeiteloos volgt.

In het boekje kon ik niet ontdekken dat sprake is van een of meerdere live-opnamen, maar de - zeker niet storende - achtergrondgeluiden doen dit wel vermoeden. Wel jammer dat na zo'n 53 minuten deze kostelijke 'koek' alweer schoon op is.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links