CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2023

Nuit à Venise

Klik hier voor de inhoudsopgave

Ensemble Les Surprises o.l.v. Louis-Noël Bestion de Camboulas (orgel en klavecimbel)
Alpha 927 • 69' •
Opname: mei 2022, Abbaye aux Dames, Saintes (F)

 

Het is best raar dat volgens het cd-boekje de dirigent in deze uitgave - de albumtitel verwijst ernaar - uit was op een soort ‘herbeleving' van een groots opgezette feestavond in en rond het plein en de basiliek van San Marco in Venetië, en in de paleizen en tuinen van de stad, waarbij evenwel in het midden wordt gelaten of die festiviteiten ooit hebben plaatsgevonden, laat staan of er toen de op dit album vastgelegde muziek werd uitgevoerd. Het lijkt er daarom meer pp dat de fantasie met deze eminente musicus op de loop is gegaan, maar na het gehele album te hebben beluisterd dacht ik nou en? Het is zo subliem gedaan en het gekozen repertoire door de bank genomen zo weinig bekend dat de historische waarheid me eigenlijk niet meer kon schelen. De muziek, dáár gaat het immers om.

De koorstukken worden net zo kleurrijk afgewisseld door instrumentale tussenspelen, hetgeen het toch al contrastrijke karakter van deze uitgave nog eens extra glans verleent. Wat tevens iets zegt over de vocale en instrumentale prestaties, want die zijn in een woord fabuleus. Zoals ook de sfeervolle opname dat is, gemaakt in de abdij ‘Aux Dames' in het Franse Saintes.

Dirigent Louis-Noël Bestion de Camboulas staat bekend om zijn nauwkeurig gehistoriseerde en aldus getoonzette reproducties. Dit dan aan de hand van zorgvuldig bronnenonderzoek. Daarom beschouw ik zijn verwijzing naar die bewuste 'feestavond' in 'La Serenissima' eerder als een knipoog dan als een echt serieuze poging om de geschiedenis naar zijn hand te zetten. Het ensemble, 'Les Surprises', doet zijn naam opnieuw eer aan, want zoveel is zeker: we mogen genieten van de ene na de andere verrassing in een schitterende entourage.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links