CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juli 2007


Carlos Mena zingt eigentijdse Baskische liederen

van Aita Donostia, Jesús Guridi, Emiliana de Zubeldia, Andrés Isasi, Beltrán Pagola, José Maria Franco, José Uruñuela, Francisco Escudero, Carmelo Bernao, Francisco Ibáñez en Gabriel Erkoreka.

Carlos Mena (countertenor), Susana García de Salazar (piano).

Harmonia Mundi HMI 987073 • 68' •


Het repertoire van de countertenor Carlos Mena (1971) reikt van de Renaissance tot eigentijdse muziek en is verbonden aan een groot aantal ensembles, waarmee hij overal ter wereld grote successen oogstte. Hij is evengoed thuis in de Berlijnse Staatsopera als in het Teatro Colón in Buenos Aires. Zijn fluwelen stemgeluid is uitermate geschikt voor het lyrische repertoire, maar deze Bask (hij werd geboren in Vitoria/Gasteiz in het Spaanse Baskenland) kan met zijn technische arsenaal en indrukwekkende inlevingsvermogen alles aan dat voor zijn stemtype geschikt is.

In deze eigentijdse liederen draait het om gevoelens van alle tijden: zoete en pijnlijke herinneringen, wat is gewonnen en verloren, weemoed en angst, ingebed in de muzikale cultuur van Mena's thuisland. 'Paisajes del recuerdo', eigenlijk een muzikaal landschap van emoties, waarin het grote gebaar niet past, maar veel draait om subtiliteit, wat een kolfje naar zijn hand is. Vreugde en hoop, verstilling en contemplatie, Mena maakt het tastbaar en vloeibaar, helder als kristal of dof en omfloerst. De renaissance- en barokzanger laat zich hier van een heel andere kant horen en hij doet dat op werkelijk magistrale wijze. Natuurlijk draait het hier om de Baskische folklore, de nostalgie is nooit ver weg, maar Mena en De Salazar weten in bonte afwisseling aan ieder lied zijn eigen specifieke inhoud en betekenis te ontlokken, wat niet alleen een boeiend, maar ook aangrijpend recital oplevert. De detailrijke opname laat zowel de stem als de vleugel fraai oplichten. Dit is weer zo'n voltreffer van de Spaanse tak van Harmonia Mundi. Het kan niet op!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links