CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2018

 

A German Christmas - 17th Century Music for the Time of Advent and Christmas

Margaretha Consort o.l.v. Marit Broekroelofs
Naxos 8.551398 • 78' •
Opname: maart 2018, Helenakerk, Aalten

www.margarethaconsort.nl

   

Kerst zonder muziek is als koffie zonder cafeïne. In de tijd van Bachs 'Kaffeekantate' was dat laatste overigens niet bekend, want pas in 1820 (om de gedachte te bepalen: Beethoven was toen 50) slaagde de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge erin om dit zo bijzondere goedje annex hartversterking aan koffie te onttrekken. Maar dit terzijde.

In 'A German Christmas' ofwel 'Een Duitse Kerstmis' wordt weliswaar niet al te ver van de bekende paden afgeweken, maar door de inventieve samenstelling ervan mag desalniettemin best lof worden geoogst. Het is zelfs maar de vraag of merendeel van het gespeelde en gezongen repertoire bij het luisterpubliek wel zo bekend is. Het Margarethe Consort heeft niet alleen deze zeventiende-eeuwse, op advent en kerst betrekking hebbende juweeltjes inventief bij elkaar gebracht, maar zijn er daarnaast twee naar die tijd gestileerde stukken van een van de ensembleleden, de cellist en gambist Frank Wakelkamp (1967).

Het Margaretha Consort werd in 2009 opgericht door de barokcelliste en gambiste Marit Broekroelofs. Hoewel gevestigd in ons land komen de musici en de zangers uit alle Europese windstreken. Voor Marit geldt als uitgangspunt dat kennis van de historiserende uitvoeringspraktijk hand in hand dient te gaan met musiceren met hart en ziel. Op grond daarvan is het Margaretha Consort in zijn geheel samengesteld. Dat de lat inderdaad hoog ligt blijkt wel uit dit nieuwe album, dat naast een mengeling van naar binnen gerichte devotie en fijnmazige dramaturgie een fraai uitzicht biedt op de speltechnische en vocale kwaliteiten van het ensemble. Het positieve beeld wordt afgerond door de uitstekende opname. Zonder meer ook een fraai kerstgeschenk! Jammer is wel dat de consument zich tot het internet moet wenden om de gezongen teksten te kunnen raadplegen. Dat is nu juist een van de belangrijkste voordelen van de cd boven streaming: dat tekstboekje!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links