CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2018

 

Eine Feste Burg ist Unser Gott - Luther and the Music of the Reformation

Scheidemann, Altenburg, Hammerschmidt, Siefert, Praetorius, Scheidt, Schein, Strungk, Othmayr, Selle, Gesius, (M.) Franck, Schütz, Bernhard, Steffens, Burck, Luther, Walter, Resinarius

Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier m.m.v. Bart Jacobs en Haru Kitamika (orgel)
Ricercar RIC 153 (2 cd's) • 2.22' • (2 cd's)
Opname: mei en augustus 2016, Église Notre-Dame, Gedinne; Espace culturel de Capucines, Stavelot; Église Saint-Vincent, Ciboure

   

'Wer singt, betet doppelt' ('wie zingt, bidt dubbel'), luidde eens het devies van Martin Luther (1483-1546). Een goed idee van Vox Luminis om binnen de kaders van het Lutherjaar 2016 teksten en muziek van Luther en andere componisten uit het tijdperk van de Reformatie op cd te zetten. Waarover ik echter minder te spreken ben is het ontbreken van de gezongen teksten. Ze zijn er wel, maar alleen op het internet, in dit geval op de website van Outhere, de distributeur. Waarom? Er was meer dan voldoende ruimte voor geweest, want de beide cd's zijn keurig verpakt in een ruim bemeten doosje (om ook ruimte te kunnen bieden aan de zeer uitvoerige beschrijving van de verschillende programmaonderdelen in hun historische context).

Maar daarover klagen helpt niet. Over de programmasamenstelling en de uitvoering echter niets dan lof, wat voor dit uit in 2004 het Haags conservatorium gevormde kernensemble eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld is. De vruchten van het gekozen specialisme (zestiende- tot achttiende-eeuws Engels, Duits en Italiaans koorrepertoire met of zonder instrumentale begeleiding) druipt er bij wijze van spreken vanaf. Waaraan ik graag in de orgelwerken het fraaie spel van Bart Jacobs en Haru Kitamika toevoeg, waarbij Jacobs bovendien zorgt voor het belangrijke fundament in de koorstukken en Kitamika een aantal werken begeleidt op het orgelpositief.

De eerste cd is uitsluitend gewijd aan een selectie motetten gerangschikt al naar gelang een aantal belangrijke gebeurtenissen in het kerkelijk jaar: Advent, Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren en Trinitatis. De tweede cd kent een geheel andere samenstelling en richt zich op de muziek die verband houdt met de typisch Lutherse liturgie, met onder meer de Deutsche Messe, het Magnificat, de Deutsche Passion en - heel bijzonder - een reconstructie van een Deutsches Requiem (met deels zelfs teksten die Brahms later zou gebruiken voor zijn Ein Deutsches Requiem). De opname biedt de fraai gewelfde kerkakoestiek die bij deze muziek past. Voor de orgelfijnproevers: Jacobs speelde op het Thomas-orgel in Gedinne en Ciboure.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links