CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2019

 

Ardemus Quartet - Traces

Ligeti: Six Bagatelles for Wind Quintet

Bach: Koralen: Allein Gott in der Höh' sei Ehr BWV 260; Ach Gott, erhör mein Seufzen und Wehklagen BWV 254; Ach was soll ich Sünder machen BWV 259; Als vierzig Tag nach Ostern war'n BWV 266; Ach lieben Christen, seid getrost BWV 256

Sjostakovitsj: Twee stukken voor Strijkkwartet

Glazoenov: Saxofoonkwartet in Bes, op. 109

Debussy: Rêverie L 76

Biedenbender: You've been talking in your sleep

Piazzolla: Oblivion

Ardemus Quartet: Lisa Wijss (sopraansax), Lovro Mercep (altsax), Jenita Veurink (tenorsax), Yo-yo Su (baritonsax)
Cobra 0071 • 65' •
Opname: 29-11-2018/2-12-2019, Westvest 90, Schiedam

 

Dit debuutalbum is tevens mijn eerste kennismaking met het Ardemus Quartet. Als u het nog niet wist: 'ardemus' betekent 'branden' in het Latijn, in verband te brengen met de brandende passie die dit saxofoonensemble (sopraan, alt, tenor, bariton) uitstraalt. De titel van het album: 'traces' kan naar meerdere begrippen verwijzen, zoals naar 'vinden' of 'ontdekken', of naar paden of sporen. Ik houd het op 'sporen', omdat de samenstelling van het programma daarmee het meest verwant lijkt. En als het een pad is? Dan is dat er een met een aantal belangrijke mijlpalen, want voor dit ensemble - zo schrijft het viertal in het boekje - zijn de op deze cd vereeuwigde stukken van Ligeti, Bach, Glazoenov, Debussy, Biedenbender en Piazzolla precies dat. Lisa, Lovro, Jenita en Yo-yo schrijven het in het boekje: mijlpalen, tevens als herinnering aan prachtige concerten, inspirerende coachingsessies, maar ook de daarmee verbonden inspanningen en uitdagingen. Deze muziek weerspiegelt het ensemble zoals het vandaag is (geworden), maar ook: 'deze muziek gaf ons de mogelijkheid om zowel als groep als individueel te groeien. Ook al komen we uit verschillende landen, we vonden dankzij deze werken een gemeenschappelijke taal'.

Vier jonge musici van internationale allure die in 2014 een saxofoonkwartet begonnen dat als finalist van de 'Dutch Classical Talent Award 2017/18' ook in ons land al spoedig danig van zich deed spreken. Het is 'slechts' een van de vele prijzen die het ensemble in de wacht wist te slepen. De vele concerten en het optreden op vele muziekfestivals tonen eveneens aan dat het Ardemus zich in vrij korte tijd heeft ontwikkeld tot een topensemble dat - het beperkte repertoire voor saxofoonkwartet in ogenschouw genomen - zijn toevlucht vaak moet zoeken bij bewerkingen, waar dankzij het indrukwekkende spelpei, de 'brandende' muzikaliteit en de ook in idiomatisch opzicht kameleonachtige interpretaties van dit viertal niets op tegen kan zijn. Bovendien kan het verfrissend zijn om bekende stukken eens in een geheel ander jasje te horen. De smaakvolle arrangementen zijn van Fabio Oehrli (Ligeti), Lisa Wyss (Sjostakovitsj), Vincent David (Debussy) en Yo-yo Su (Piazzolla). Kortom, dit debuut smaakt duidelijk naar meer! Wel weer jammer dat er geen trackinformatie op de cd te vinden is. Anno 2019 kan dat echt niet meer. Tom Peeters, doe er in de toekomst wat aan!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links