CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2011

 

 

De Leidse Koorboeken (deel 2)
Codex B | Tweede Boek

Egidius Kwartet & College

Et'cetera KTC 1411 (2 cd's)

www.etcetera-records.com

www.egidiuskwartet.nl

www.leidsekoorboeken.nl

CD 1:

Anoniem: Venite ad me omnes - Angelus autem domini - Erat autem faties - Pre timore autem eius

Cristianus Hollander (ca. 1510-1568/69): In nomine

Clemens non papa (ca. 1510-1555/56): Heu mihi domine - Anima mea turbata est - Maria Magdalena - Cito euntes - Jherusalem surge - Leva in circuitu

Iosquin Baston (fl 1542-1563): Dun transisset - Et valde mane

Johannes Lupi (ca. 1506-1539): Te deus noster - Nosce enim te

Joachimus de Monte (fl 1550-1555): O Elisabeth - Cum puellis certavisti

Benedictus (Appenzeller) (ca. 1485-ca. 1558): Ave maris stella

Philippe Verdelot (ca. 1475-ca. 1552): Santa Maria virgo virginum

Jean Richafort (ca. 1480-ca. 1547): Ego sum qui sum - Tulerunt dominum meum

CD 2:

Anoniem: Christe qui lux es et dies (in vier verschillende zettingen) - Iam bone pastor - Nunc dimittis quarti thoni - Quod chorus vatum - Quem senex iustus - Pange lingua - Tantum ergo

Clemens non papa (ca. 1510-1555/56): Magnificat quarti thoni - Magnificat sexti thoni - Magnificat octavi thoni

Joachimus de Monte (fl 1550-1555): Aurea luce


Eerder besprak ik het eerste deel (klik hier), dat niet alleen door mij enthousiast tot jubelend werd besproken. Ik denk dat het met het vervolg (in dit geval een selectie uit de Codex B, het Tweede Boek) niet anders zal gaan want de vocale superioriteit straalt er vanaf. Als ik goed ben geïnformeerd volgen er nog vier uitgaven, want er zijn in totaal zes Leidse Koorboeken bewaard gebleven die in de negentiende eeuw ieder van een letter werden voorzien: A t/m F en waaruit het ensemble een representatieve keuze maakt.

De bewaard gebleven zes Leidse Koorboeken (A t/m F)

Evenals de eerste uitgave wordt ook deel twee gekenmerkt door de tot in de kleinste puntjes verzorgde koorzang en een feilloos gevoel voor tempo, frasering en ritmische onderbouw. Alleen zo kan de muziek werkelijk ademen en optimaal tot leven komen. Misschien heeft het heel ver terug in de tijd, zo rond het midden van de zestiende eeuw, ook zo geklonken. Bekend is dat verscheidene Europese hoven toen over een uitstekende kapel met goed geschoolde zangers beschikte die onder leiding stond van de maître de chapelle. Een van die kapelmeesters was Clemens non papa ('des plus renommez de son temps'), die verbonden was aan het hof van Philippe II in Beaumont en Thirimont. Goed geschoolde zangers is in dit verband misschien wel een understatement: men proeve het vierstemmige en vrij somber getinte motet 'Heu mihi domine' om al snel overtuigd te raken van de breekbaarheid van het stemmenweefsel. De geringste stilistische onzuiverheid wreekt zich onverbiddelijk. Evenals de overige werken op deze cd's is het bij het Egidius-ensemble (het kwartet bestaat uit vier zangers, het college uit dertien zangers en niet alleen heren!) in zeer vertrouwde handen.

De opnamen werden in februari 2011 gemaakt in de van deel 1 al vertrouwde Laurentiuskerk in Mijnsheerenland, een locatie waar ik zowel qua sfeer als qua akoestiek de beste herinneringen bewaar. De uitmuntende opnamekwaliteit van de eerste uitgave geldt niet minder voor deel twee, met de duidelijke handtekening van wederom geluidstechnicus Ton Dunnebier. Het weer schitterend verzorgde boekwerk met de mooist denkbare foto's en de zeer verhelderende teksten (ook in het Nederlands!) is alleen al de aanschaf dubbel en dwars waard.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links