CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2010

 

 

Hommage aan het meesterwerk: Jan van de Laar op het orgel van de
Sint-Lambertuskerk in Helmond

Bach: Toccata, Adagio en Fuga in C, BWV 564 - Zes Schübler-koralen: 1. Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645; Wo soll ich fliehen in/Auf meinen lieben Gott BWV 646; Wer nun den lieben Gott lässt walten BWV 647; Meine Seele erhebt den Herren BWV 648; Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649; Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter BWV 650.

Grigny: Pange Lingua.

Boëly: Fantasie en Fuga in Bes.

Jongen: Prière op. 37 nr. 3.

Franck: Troisème Choral in a.

Boekenhuis Rijssen BRCD-2103 • 77' •

www.boekenhuisrijssen.nl en www.janvdlaar.nl


 
  Jan van Laar (© 2008 Gérard van Betlehem)

Jan van Laar (1955) speelde al eerder een cd vol voor Tulip Records en laat ook in deze nieuwste uitgave van het Boekenhuis Rijssen horen dat hem op 'zijn' Robustelly-orgel (1772) in de Sint-Lambertuskerk in Helmond geen zee te hoog gaat. Het gevarieerde programma biedt hem niet alleen gelegenheid om te schitteren in de virtuoze stukken, maar ook om zijn meer contemplatieve gaven te etaleren. Een compliment ook voor de smaakvolle registraties (registranten; Ruud van de Laar en Bert Augustus). Slechts één puntje van kritiek: in het eerste Schübler-koraal, 'Wachet auf, ruft uns die Stimme' had een pittiger tempo niet misstaan. Vergelijk bijvoorbeeld Ton Koopman (Archiv) in dit prachtige, onder zijn handen bijna huppelende koraal en u begrijpt wat ik bedoel. De spiritualiteit had wij mij betreft dus in BWV 645 hoger in het vaandel mogen staan. Dat ligt trouwens ook in de titel besloten!

De door Jaap de Jong begin oktober 2008 gemaakte opname vind ik - in tegenstelling tot de eerder besproken Sanderman-cd (klik hier) - wat aan de smalle kant, al overtuigen de natuurlijke klankkleuren reeds vanaf de inzet van Bachs Toccata. Maar zeker de grote stukken zoals de Toccata, Adagio en Fuga BWV 564 en Böely's Fantasie en Fuga zouden met een breder uitwaaierend stereobeeld nog hebben gewonnen. Ik kreeg van Jaap inmiddels een reactie op mijn kritiek, die er kort samengevat op neerkomt dat de kerkruimte in Helmond aanmerkelijk smaller is dan die in bijvoorbeeld Kampen, waar ik wel lovend over heb bericht (klik hier voor de recensie).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links