CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2006


Merry Christmas

Sleigh ride - White Christmas - Il est né le Divin Enfant - Wiegenlied - The little drummer boy - Kerst door het hele jaar - Nana - God rest ye merry gentlemen - The Christmas song - Noël pour l'amour de Marie - I believe - Mary had a baby - Child in the manger - Entre le boeuf et l'ane gris - Es ist ein Ros entsprungen - What child is this? - Let it snow! Let it snow! - Maria die zoude naar Bethlehem gaan - We wish you a merry Christmas - Jingle bells.

Miranda van Kralingen (sopraan), Matangi Kwartet.

Challence Classics CC72163 • 58' •


Het merendeel van deze kerstliedjes smeekt om een losse, ongedwongen aanpak. De Amerikaanse amusementsindustrie heeft er vanaf de jaren vijftig vrijwel onnavolgbaar in gegrossierd, maar ook in ons eigen land zijn er in de loop der jaren talloze versies en verklankingen verschenen. Daaruit blijkt ook dat er vele wegen naar Rome leiden, van de spetterende Sleigh ride of Let it snow! door een volledig bezet symfonieorkest tot een groot koor met Maria die zoude naar Bethlehem gaan. Maar ook heel bescheiden een zangstem met piano- of gitaarbegeleiding in Child in the manger of Noël pour l'amour de Marie. De een hoort het graag zus onder of bij de kerstboom, de ander zo. Soms is het ook niet meer dan muzikaal kerstbehang, met de open haard aan en een goed gedekte tafel.

De benadering van deze op zich ongecompliceerde kerstliedjes mist in deze vertolkingen de daarvoor benodigde dosis spontaniteit, die zo dicht tegen amusement aanleunt of zich er middenin bevindt (zoals Sleigh ride, Let it snow!, Jingle bells, We wish you a merry Christmas). Niet iedere noot, iedere articulatie, iedere frase op een goudschaaltje, maar gewoon recht voor zijn raap, zoals kerstmuziek van deze soort dient te klinken. Van Kralingen zingt dit repertoire alsof ze er per ongeluk in is verdwaald, zo keurig, zo netjes, zo gecultiveerd, met iedere klinker en medeklinker volmaakt op zijn plaats, dat het op den duur zowel slaapverwekkend als irritant wordt. Het Matangi Kwartet is ook al zo stijf, zo nauwgezet, terwijl de muziek daar nu juist niet om vraagt. Deze cd roept bij mij in ieder geval géén warme kerstsfeer op.

Van Kralingen kan haar talenten en kwaliteiten in een lied van Schumann veel beter etaleren dan in een programma zoals dit. En ik hoor het Matangi Kwartet liever in een strijkkwartet van Dvorák dan in Sleigh ride. De uitstekende opname van Jochem Geene kan daaraan niets veranderen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links