CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2021

Licht der Welt - A Christmas Promenade

Klik hier voor de inhoudsopgave

Christiane Karg (sopraan), Gerold Huber (piano), Chor des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Howard Arman
Harmonia Mundi HMM 902399 • 72' •
Opname: maart/april 2021, Studio 2, Bayerischer Rundfunk, München

   

Ook dit jaar is Kerstmis ‘anders dan anders' en we weten allemaal waarom. Wat echter niet wegneemt dat dit niets verandert aan de oorsprong van het Kerstfeest en al evenmin aan de betekenis ervan. Uiteraard voor wie erin wil geloven. Maar wie er niet in gelooft vindt er misschien toch nog aanknopingspunten in die hem of haar verwachtingsvol stemmen. En daar hoort muziek bij, waarbij de vraag opdoemt: welke muziek? Het antwoord ligt – hoe kan het anders – in smaak en beleving. Voor elk wat wils zogezegd, al is het lastig om een keuze te maken, want het kerstrepertoire is enorm.

De laatste jaren hebben we slechts sporadisch aandacht besteed aan kerst-cd's. Ten eerste omdat het repertoire veelal geen verrassingen biedt of gewoon matig (gelukkig slechts zelden echt slecht) wordt uitgevoerd, of dat zo'n album vooral lijkt te zijn ingegeven door de commercie. Wat dit laatste betreft kennen we het bekende procedé van een ‘bekende stem' die zich heeft laten inhuren voor keurig in de pas lopend ‘kerstgekweel'. Ongetwijfeld zal menigeen er plezier aan beleven, maar dat is op zich geen reden om er een recensie aan te besteden.

Wat dit nieuwe album van de vele andere albums op dit gebied positief onderscheidt is het met zorg uitgekozen, gevarieerde programma met muziek uit alle windstreken (de titel A Christmas Promenade is dan ook perfect gekozen) en bovenal de integriteit die van de vertolking ervan uitstraalt. Zowel de sopraan Christiane Karg en de pianist Gerold Huber als het koor van de Beierse omroep was er zo te horen alles aan gelegen om de muzikale betekenis van deze miniaturen op uiterst smaakvolle wijze naar een zo hoog mogelijk plan te tillen. Hier dus niet de grootste gemene deler van de middelmatigheid zoals ik die zo vaak in (vaak ook lukraak samengestelde) kerstprogramma's proef. Dat geldt tevens voor de geslaagde koorarrangementen van de hand van Howard Arman, artistiek leider van het omroepkoor. Maar ook de opnametechnici hebben hun beste beentje voorgezet om er een fraai luisterfeest van te maken. De gezongen teksten staan keurig in het cd-boekje afgedrukt. Laat Kerst maar komen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links