CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2021

Slavic Soul

Dohnányi: Cellosonate in Bes, op. 8

Janácek: Pohádka

Sjostakovitsj: Cellosonate in d, op. 40

Fernando Arias (cello), Noelia Rodiles (piano)
Eudora EUD-SACD-2016 • 67' • (sacd)
Opname: juli 2020, Auditorio de Zaragoza (Spanje)

   

Ik denk dat we in dit geval best mogen spreken van twee vliegen in één klap: het qua samenstelling niet alledaagse programma en de al evenmin alledaagse vertolkingen.

Eerlijk gezegd had ik dit niet van dit Spaanse duo verwacht, maar het is een onweerlegbaar feit: in hun debuutalbum zindert en borrelt het, om menigmaal zelfs bijna het kookpunt te bereiken. De sprookjessfeer van Janáceks Pohádka (1910), de traditionele maar voortreffelijk getoonzette Laatromantiek van Dohnányi's Cellosonate (1899) en Sjostakovitsj die in zijn Cellosonate (1934) overtuigend de brug al slaat naar zijn latere werk: het is qua spel allemaal even overtuigend.

Cellist en pianiste zijn volmaakt op elkaar ingespeeld, ze tonen de nodige durf in hun aanpak en laten de expressieve kanten van deze muziek met volle overgave tot hun recht komen. Het is al zo vaak bewezen: wie boven de techniek staat en met groot engagement en inlevingsvermogen musiceert, heeft de luisteraar op zijn of haar hand. De sfeervolle opname in stereo en surround doet de rest.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links