CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2025

Italophilia - Discovering the Italian Style in Handel's London - The Counterpoints & Friends

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

The Counterpoints & Friends: Kristen Witmer (sopraan), Thomas Triesschijn (blokfluit), Matthea de Muynck (viool), Petr Hamouz (cello), Anne-Linde Visser (cello), Aljosja Mietus (klavecimbel), Giulio Quirici (teorbe, gitaar)
Challenge Classics CC720003 • 72' •
Opname: april 2024, Waalse Kerk, Amsterdam

 

De naamgeving verraadt het niet, maar het in Den Haag gevestigde The Counterpoints is toch echt een Nederlands ensemble, in 2017 opgericht door de blokfluitist Thomas Triesschijn en de klavecinist Aljosja Mietus. Het in de historiserende uitvoeringspraktijk gewortelde ensemble heeft zich gespecialiseerd in de muziek van de zeventiende en achttiende eeuw. Siebe Riedstra besprak in november 2019 in lovende bewoordingen het debuutalbum van The Counterpoints: La Querelleuse (hier besproken).

Op de website van The Counterpoints kunnen we het een en ander te weten komen over de achtergronden van het collectief, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een vaste kern van musici die regelmatig wordt uitgebreid, afhankelijk van het uit te voeren repertoire.

De naamgeving is afgeleid van het contrapunt: meerdere stemmen die een gelijkwaardige rol spelen binnen de structuur van een muziekstuk. Elke stem heeft daarbij zijn eigen karakter, maar het geheel is meer dan de som der delen. Voor The Counterpoints werkt samenspel op precies dezelfde manier: iedere musicus krijgt de kans om zijn of haar kwaliteiten te tonen en daarin uit te blinken, terwijl er tegelijkertijd ruimte is voor de anderen om hetzelfde te doen. Net als in contrapunt kan het aantal stemmen variëren.

Bij zowel hun podiumoptredens als op hun opnamen staat 'storytelling' centraal. Op hun debuut-cd La Querelleuse was Telemanns turbulente liefdesleven de metafoor voor zijn ‘twisten' met verschillende muziekstijlen. Hun tweede cd, Thomascantors in Dialogue, verbeeldt een dialoog tussen de vier componisten (Telemann, Fasch, Bach en Graupner) die in 1723 solliciteerden naar de begerenswaardige positie van Thomascantor in Leipzig. Het meest recente album, Italophilia, vertelt het verhaal van de levendige culturele en muzikale uitwisseling tussen Italië en de Britse eilanden in de zeventiende en achttiende eeuw.

Wat in deze gewéldige uitvoeringen vooral treft is het enorme speelplezier dat er vanaf spat, zonder daarbij evenwel concessies te doen aan de ‘authentieke' uitvoeringspraktijk. Daar past ook de rijke versieringskunst bij, naast de expressieve vrijheid zoals die bijvoorbeeld wordt gedemonstreerd door de sopraan Kristen Witmer, die in deze instrumentalisten tevens de perfecte ‘match' vindt. Kortom, zéér aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links