CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2022

Lucie Horsch - Origins

Klik hier voor de inhoudsopgave

Lucie Horsch (blokfluiten), Fuse Ensemble, LUDWIG Orchestra, Carel Kraayenhof (bandoneon), Dani Luca (cimbaal), Sean Shibe (gitaar) Bao Sissoko (kora)
Decca 4853192 • 62' •
Opname: maart 2022, MCO, Hilversum

   

Multitalent Lucie Horsch speelt niet alleen fenomenaal goed blokfluit, maar ze beschikt ook over een prachtige stem en voelt zich op de piano evengoed thuis, als in het barokgenre (ze had daarmee eerder veel succes met haar album Baroque Journey, hier door mij besproken).

Ditmaal geeft ze ons met haar nieuwste album Origins een boeiend inkijkje in de wereld van de muzikale folklore, een beproefd terrein dat we ook wel aanduiden als ‘wereldmuziek'. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) heeft er decennialang grote successen mee geboekt, in de voetsporen waarvan ook de pianist Julian Schneeman, de zoon van de hoboïst Bart Schneeman, artistiek leider van het NBE, is getreden; en met navenant succes. Andere ensembles dat de wereldmuziek heeft omarmd is Fuse, dat mede dankzij Podium Witteman grote bekendheid verwierf en op de concertpodia en in de studio niet meer valt weg te denken. Het zijn allemaal musici die bij wijze van spreken garant staan voor een boeiende mix van de meest uiteenlopende stijlen en daarbij de improvisatie niet schuwen.

We vinden het ook terug in Origins, dat bol staat van avontuur, exotisme, veelkleurigheid en afwisseling, met verkenningen die reiken van bebop (Charlie Parker) tot zowel oorspronkelijke als door bekende componisten ‘gebruikte' volksmuziek, in Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

Het idee voor Origins ontstond na afloop van concert, toen enthousiaste bezoekers Lucie Horsch kennis wilden laten maken met hun typisch lokale instrumenten. Zo kwam ze in Corsica in aanraking met de uit geitenhoorn vervaardigde pifana en in Azië met allerlei blokfluitachtige, speciaal op de volksmuziek toegesneden instrumenten.

Op dit album speelt ze op maar liefst acht verschillende blokfluiten. Het succes ervan staat of valt natuurlijk niet alleen met haar spel (dat, ik voeg het er nog maar eens aan toe, geweldig is), maar ook met de kwaliteit van de bewerkingen én de musici die haar op dit zo bijzondere pad vergezellen. Daaronder het reeds genoemde Fuse, maar ook LUDWIG, Carel Kraayenhof (bandoneon) en Dani Luca (cimbaal), Sean Shibe (gitaar) en Bao Sissoko (kora).

De 'aftiteling' in het cd-boekje bevat enige onnauwkeurigheden en omissies. Zo ontbreekt bij het openingsnummer, Ornithology, de naam van de oorspronkelijke bebopartiest Charlie Parker.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links