CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2023

Meeting My Shadow

Beethoven: Eroica-variaties op. 35

Scarlatti: Sonate in C, K 487 - in D, K 29

Skrjabin: Pianosonate nr. 9 op. 68 (Messe Noire) - Wals nr. 4 in As, op. 38

Messiaen: Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus (15. Le baiser de l'Enfant-Jésus)

Brahms: 3 Intermezzi op. 117

Giorgi Gigashvili (piano)
Alpha 930 • 73' •
Opname: nov. & dec. 2022, Bayer Erholungshaus, Leverkusen (D)

 

Er zullen niet veel singer-songwriters zijn die Skrjabin en Messiaen op het programma hebben, maar de jonge Giorgi Gigashvili (22) is er in ieder geval één van. Meeting My Shadow is zijn eerste ‘klassieke' debuut-cd en tevens het tweede album in de serie Piano Stories van het Franse muzieklabel Alpha Classics (u kunt over het eerste album hier het een en ander lezen).

Sommigen zullen Gigashvili vanuit het klassieke repertoire kennen van de DG-uitgave Secret Love Letters, met daarop onder meer Francks Vioolsonate (klik hier), met zijn landgenote, de violiste Lisa Batiashvili, in de hoofdrol. Anderen mogelijk door de vele talentenjachten en concoursen waarin zijn naam herhaaldelijk opdook. Niet alleen Batiashvili herkende het grote muzikale talent van Gigashvili, maar ook Martha Argerich sloot hem tijdens de Vigo International Piano Competiton letterlijk in haar armen. In april won Gigashvili nog de tweede prijs op het zéér prestigieuze Arthur Rubinstein international Piano Master Concours (winnaar werd de 18-jarige Canadees Chen Kevin).

Die Shadow lijkt te verwijzen naar zijn rol als zanger van de electroband Tsduneba (‘verleiding' op zijn Georgisch), die hij samen met een aantal vrienden oprichtte. Wie erin is geïnteresseerd: tegelijk met Meeting my Shadow werd, eveneens door Alpha, de EP Tsduneba uitgebracht.

Een debuut-cd die het ijzeren repertoire merendeelsl achter zich laat is op zich al bijzonder, maar waarop is zijn keuze eigenlijk gebaseerd? Hij licht het in het cd-boekje zelf toe:

‘In my imagination, I related all the pieces I recorded to different kinds of love. I like to bring works composed in various epochs under one umbrella. I need to feel the connection between the works within a particular programme, to make my interpretation more convincing.'

Is hij daar, in geslaagd? Reken maar! Zijn pianistische virtuositeit gaat gepaard met een boeiend vormgegeven kleurenpalet (toucher, frasering, dynamiek, accentuering) dat hij met grote vindingrijkheid inzet en daarmee deze negen alleen al stilistisch zo sterk uiteenlopende stukken een werkelijk schitterend reliëf geeft. Ook de opname is een schot in de roos. Kortom, sterk aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links