CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2016

 

Rostropovich Encores (as performed by Mstislav Rostropovitch)

Rostropovitsj: Humoreque op. 5 - Moderato
Prokofjev: Assepoester en de prins op. 97bis; Walscoda - Mars uit de Liefde van de drie sinaasappelen
Sinding: Presto nr. 1 uit Suite op. 10
Rachmaninov: Oriëntaalse dans op. 2 nr. 2 Vocalise op. 34 nr. 14
Stravinsky: Pas de deux; Adagio; Variatie en coda uit Divertimento - Russisch lied uit Mavra
Debussy: Clair de lune uit Suite bergamasque - Nocturne en Scherzo L 39 - Minstrels uit Préludes Book I
Skrjabin: Études in bes, op. 8 nr. 11
Popper: Elfendans op. 39
Chopin: Étude in cis, op. 25 nr. 7
Ravel: Pièce en forme de habanera

Alban Gerhardt (cello), Markus Becker (piano),

Hyperion CDA68136 • 67' •

Opname: september 2015, Wyastone Estate, Monmouth (VK)

 

Een leuke vondst, deze cd gevuld met cellistische encores. U weet ongetwijfeld wat een 'encore' is, maar toch voor alle zekerheid: juist ja, een toegift, meestal na een succesvol optreden, wanneer het applaus bijna sméékt om méér, volgend op het officiële programma. Ik weet wel dat er aan dergelijke miniaturen (ze duren doorgaans niet meer dan een paar minuten) soms weinig waarde wordt gehecht, maar hoe meer indruk de solist heeft gemaakt, des te meer indruk maakt zo'n encore (ik weet het, het is psychologie van de koude grond, maar toch).
Om ze op cd echter allemaal achter elkaar te zetten lijkt daarom een zeker risico in te houden, maar in de praktijk valt dat alleszins mee. Natuurlijk, ook deze 'snuisterijen' staan of vallen met de kwaliteit van de uitvoering (welke muziek niet?), maar gelukkig is dat bij het duo Alban Gerhardt en Markus Becker in meer dan uitstekende handen.
Gerhardt draaide in zijn jonge jaren de lp met een verzameling encores, 'The Young Rostropovich´, zo ongeveer grijs. Het was een belangrijke inspiratiebron voor zijn cellopracticum. Hoezeer hij zijn spel onder de knie heeft gekregen bewijst niet alleen deze uitstekend opgenomen cd met merendeels door zijn grote Russische voorbeeld gemaakte, uiterst smaakvolle bewerkingen. In de pianist Markus Becker vond Gerhardt een ideale partner. Gerhardt is zeker geen onbekende in celloland: elders op onze site vindt u meerdere en altijd lovende besprekingen van de verrichtingen van deze in 1969 in Berlijn geboren cellist). Ook op Spotify kunt u overigens het een en ander van hem vinden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links