CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2020

Nelson Freire - Encores

Klik hier voor de inhoudsopgave

Decca 4850153 • 77' • (2019)
Opname: febr. 2019, Friedrich-Ebert-Halle, Hamburg

   

Het idee achter dit album met uitsluitend encores (toegiften) is tweeërlei: het feit dat de Braziliaan Nelson Freire op 18 oktober van het vorig jaar 75 werd en dat ieder opgenomen miniatuur hem doet herinneren aan een bepaalde gebeurtenis of musicus. Zo is er de anekdote dat Valery Gergiev - met wie Freire vaak concerteerde - pas het podium wilde verlaten nadat de pianist als toegift Glucks bekende, door Sgambati bewerkte melodie van de zalige geesten uit Orfeo ed Euridice had gespeeld. "I'm waiting, I'm waiting," placht hij dan te zeggen.

In de zomer van 2011 ging het helemaal mis met Freire: zijn asgrauwe gelaat sprak boekdelen tijdens het Tsjaikovski-concours in Moskou, waarin hij een juryrol vervulde. Een ernstige 'stroke' leek hem daarna voorgoed te hebben geveld, men vreesde zelfs voor zijn leven. In september was hij echter weer terug en verzorgde hij, blakend en wel, met het London Symphony Orchestra onder leiding van Gergiev een briljant optreden in het Londense Barbican.

Het mogen dan miniaturen zijn, natuurlijk bieden deze dertig tracks een ware staalkaart van Freires grote muzikale kwaliteiten. Dit zijn van die stukjes die steeds weer een andere invalshoek vereisen. Dat kameleontische beeld wordt nog eens danig versterkt door ze samen te brengen op een cd. Dat het onvermijdelijk een allegaartje is geworden maakt dit programma echter niet minder aantrekkelijk, en dan vooral dankzij het geweldige spel van Freire. Dat zijn benadering van de Lyrische stukken van Grieg door de bank genomen iets minder dichterlijk en expressief vloeiend is dan die van Emil Gilels (DG) of Leif Ove Andsnes (Warner) doet aan de betoverende kwaliteiten van dit recital echter niets af.

Nelson Freire is nog lang niet uitgespeeld. Hij treedt nog regelmatig op en is een zeer welkome gast op de meest prestigieuze concertpodia en muziekfestivals. Hoe verdiend dat is blijkt wel uit dit album van de toen 75-jarige die het ene na het andere juweeltje meesterlijk aan elkaar wist te rijgen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links