CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2021


Proust, Le Concert Retrouvé

Hahn: À Chloris (arr.)

Schumann: Fantasiestücke op, 12 (Des Abends)

Chopin: Prélude op. 28 nr. 15

Fauré: Vioolsonate nr. 1 op. 13 - Berceuse op. 16

(F.) Couperin: Les Barricades mystérieuses

Fauré: Après un rêve (arr.) - Nocturne nr. 6 op. 63

Wagner: Isoldes Liebestod (arr.)

Hahn: L'Heure exquise (arr.)

Théotime Langlois De Swarte (viool), Tanguy de Williencourt (piano)

Harmonia Mundi HMM 902508 • 63' •
Opname: sept. 2020, Cité de la Musique, Philharmonie de Paris

   

Een uitstekend idee, al is het niet nieuw: een ‘replica' van een concert dat lang geleden heeft plaatsgevonden. In dit geval een concert dat plaatsvond op 1 juli 1907 in het toen al wijd en zijd befaamde Ritz-hotel in Parijs.

Het Zweedse label BIS deed iets soortgelijks al eerder, met het album Music from Proust's Salons, toen met de cellist Steven Isserlis en de pianiste Connie Shih (o.a. op Spotify).

Op het cd-boekje afgaande is er over dat concert in de Ritz niet veel informatie bewaard gebleven, maar gelukkig beschikken we wel over een brief van de initiatiefnemer, de bekende auteur (Louis Georges Eugène) Marcel Proust (1871-1922). In die brief, gedateerd 3 juli en gericht aan de musicus en componist Reynaldo Hahn (1874-1947), memoreerde hij het ‘eclectische karakter' van het uitgevoerde programma. Het was een juiste typering te midden van het Parijse fin-de-siècle.

De Franse violist Théotime Langlois De Swarte (we kwamen hem al eerder tegen in het album Mad Lover, hier besproken) en zijn landgenoot, de pianist Tanguy de Williencourt (al evenmin een onbekende op onze site) hebben het toen uitgevoerde programma - en waarschijnlijk in dezelfde volgorde - op cd gezet. Het ‘historiserende' karakter ervan wordt nog versterkt door de gebruikte instrumenten: een Stradivari uit 1708, de ‘Davidoff', en een Érard uit 1891.

De uitvoering is subliem, de opname zo getrouw mogelijk. Jammer alleen dat incidenteel de pianodemper niet adequaat loskomt van de snaren (zoals aan het slot van Après un rêve).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links