CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2024

Fathers & Daughters

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Dana en Mikhail Zemtsov (altviool), Anna Fedorova en Borys Fedorov (piano), Nicholas Schwartz (contrabas)

Channel Classics CCS44523 • 68' •
Opname: dec. 2021, Studio 5, MCO, Hilversum

 

Twee families, meerdere generaties, vriendschappen, boeiende overeenkomsten. Zie daar de essentie van wat met een gerust hart een muzikaal familiealbum mag worden genoemd: Fathers& Daughters.

Altvioliste Dana Zemtsov en pianiste Anna Fedorova herkennen in zowel opvoeding als achtergrond meerdere overeenkomsten. Hun ouders leerden elkander kennen op het conservatorium van Moskou. Het echtpaar Julia Dinerstein en Mikhail Zemtsov als altviolisten en docenten, het echtpaar Tatiana Abayeva en Borys Fedorov als pianisten en docenten. Alleen al dienaangaande raakvlakken genoeg dus. Waar nog bijkomt dat beide vaders zich vervolgens ook als componist hebben ontwikkeld. Vader Fedorov schreef speciaal voor dit album het tweedelige Amacord, Childhood Memories, met het betoverende en verstilde openingsdeel 'De nacht aan de haven', terwijl van vader Zemtsov diens bruisende Tango Suite op dit 'familiealbum' is vereeuwigd, het enige werk dat wordt uitgevoerd door alle vier musici. Treffend is ook de hommage van zoon Mikhail aan vader Jevgeni Zemtsov (1940-2016), wiens Melodie im alten Stil eveneens deze uitgave siert.

Tijdens de opname, met v.l.n.r. Nicholas Schwartz, Anna Fedorova, Dana Zemtsov, Borys Fedorov, Mikhail Zemtsov en Jared Sacks
(foto Pau Codina Masferre)

Anna's ouders verruilden de Sovjet-Unie eerst voor Oekraïne en kozen na het uitbreken van de oorlog met Rusland voor ons land, waar hun dochter reeds woonde en werkte. Dana's ouders daarentegen kwamen al veel eerder naar ons land, waar Mikhail in 2001 was aangesteld als aanvoerder van de groep altviolen van het Residentie Orkest, een functie die hij tot 2015 bekleedde.

Fathers & Daughters biedt prachtige muziek die door het viertal op uitmuntende wijze wordt vertolkt. Dat het door de gekozen opzet als project een lappendeken is geworden zal door de een wel en door de ander niet als bezwaarlijk worden ervaren. Jared Sacks - het is bij Channel Classics traditie geworden - heeft het opnametechnisch bijzonder fraai vastgelegd.

Jared Sacks tijdens de opname
(foto Pau Codina Masferre)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links