CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2019

Couleur Cuivre

Dukas/Barrington: La Péri (Fanfare)
Ewald: Kwintet nr. 1 op. 5
Simon: Petits morceaux d'ensemble op. 26
G.: Sérénades
Debussy/Sabourin: La fille aux cheveux de lin

Quintette de Cuivres Les Siècles: Fabien Norbert en Emmanuel Alemany (trompet), Matthieu Siegrist (hoorn), Damien Prado (trombone), Sylvain Mino (tuba, ophicleïde)
NoMadMusic NMM063 • 42' •
Opname: december 2016, Maison de la Culture, Amiens (F)

   

Het Franse koperensemble Les Siècles is een afvaardiging van het gelijknamige, door François-Xavier Roth in 2003 opgerichte orkest. En evenals het orkest spelen ook de musici van het gelijknamige koperkwintet op 'instruments d'époque'. Waarmee we dus in de historiserende uitvoeringspraktijk zijn aanbeland. De instrumenten in kwestie: onder meer ventieltrompetten van respectievelijk Selmer (1927) en Besson (1885), een ventielhoorn van Raoux-Millereau (1900), een trombone van Courtois (1872), een tuba van Couesnon (1910) en een ophicleïde van Rohc (1837).

De driedelige 'Sérénades' van ene G. lijkt raadselachtig en is het ook, want wie de componist is weten we niet, al wordt vermoed dat het Louis Girard betreft (hij gaf compositieles, was zelf een componist en arrangeur in dienst van de Parijse instrumentenbouwer Gautrot).

Dit is héérlijk romantische, Franse muziek, schitterend uitgevoerd en opnametechnisch prachtig van klank. Dit is precies wat wordt beoogd: 'Couleur Cuivre'. Veelkleurige koperklanken die deze vijf stukken in een warme gloed zetten. Jammer alleen dat het na 41 minuten al voorbij is en dat er in de cesuren en na de slotmaat geen nagalm is. Alsof de natuurlijke akoestiek eruit is gefilterd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links