CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2012

 

 

Vlaamse klavecimbelmuziek uit de achttiende eeuw

Anoniem (delen uit een verzameling van muziekstukken voor klavecimbel, piano of orgel): Andante - Legrement - Glockenspiel Allegro - Arietta un poco Allegro - Air 3te toni Allegro - Le Luttin Allegro - Allegro

(De) Boeck: Menuet uit Sonate nr. 2 en Allegro uit Sonate nr. 5 uit Six Suittes pour le Clavi-Cembalo ou L'Orgue Opera Seconda (1735)

Boutmy: Suite nr. 6 uit Trosième Livre de Pièces de Clavecin (1750)

(Van) Helmont: La Lisette Rondeau Tendrement uit Suite nr. 2 uit Pièces de Clavecin Oeuvre Premier (1737)

Raick: Suite nr. 5 uit Six Suites de Clavecin Premier Oeuvre (1745?)

Staes: Sonate nr. 2 uit Trois Sonates pour le Clavecin ou Forte Piano avec accompagnement d'un Violon Oeuvre IV (1777)

Ewald Demeyere (klavecimbel, Joannes Daniel Dulcken [1706-1757])

Opname: Vleeshuis Museum, Antwerpen, maart 2011

Challenge Classics CC72528 • 75' • (sacd)

www.ewalddemeyere.be
www.museumvleeshuis.be
www.challengerecords.nl
Zie ook: Vlaamse klavecimbelmuziek uit de 18de eeuw door Ewald Demeyere


De Vlaamse muziektheoreticus, muziekdocent en klavecinist Ewald Demeyere (1974), tevens gepokt en gemazeld in de historiserende uitvoeringspraktijk (hij studeerde bij onder anderen Jos van Immerseel), heeft een cd volgespeeld met merendeels onbekende stukken voor klavecimbel die desondanks een rijke geschiedenis kennen. Dat ze min of meer ondergesneeuwd zijn geraakt heeft alles te maken met het overweldigende aanbod van klavecimbelmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Wie alleen omziet naar de imposante bergen kent de erachter liggende niet minder schitterende heuvels niet, moet Demeyere misschien gedacht hebben. Deze muziek is geen kaf onder het koren maar een welvoorziene graanschuur waaruit het - zo blijkt - dankbaar putten is. Prachtige muziek die subliem door Demeyere wordt vertolkt en al even subliem door Bert van der Wolf is opgenomen. Wie het volume binnen de gangbare perken houdt waant zich in uitstekende gezelschap van een heus achttiende-eeuws, perfect gerestaureerd klavecimbel. Ewald Demeyere speelt echt bij u thuis!

Demeyere heeft zich uitvoerig in deze Vlaamse klavecimbelmuziek verdiept, getuige ook zijn uitvoerige toelichting in het cd-boekje. Helaas alleen in het Engels, maar Forum, het tweemaandelijkse tijdschrift over onderwijs en podiumkunsten dat wordt uitgegeven door het Koninklijk Conservatorium en de Artesis Hogeschool in Antwerpen, biedt uitkomst. Om het u gemakkelijk te maken heb ik de twee zeer lezenswaardige artikelen met fraaie afbeeldingen in een pdf-bestand samengevoegd (klik hier). Karel Moens schreef een lezenswaardig artikel over de achttiende-eeuwse klavecimbelbouwer Joannes Daniel Dulcken in de context van het hedendaags gebruik van het historisch klavecimbel, zij het alleen in het cd-boekje en dus uitsluitend in het Engels voorhanden.

Ver weg van de gebaande paden is dit een bijzonder afwisselingsrijke cd geworden die het volop verdiend om te worden gekoesterd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links