CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2022

Diana Damrau - My Christmas

Klik hier voor de inhoudsopgave

Diana Damrau (sopraan), Knabenchor Hannover, Norddeutscher Figuralchor, NDR Radiophilharmonie o.l.v. Richard Whilds (cd 1) en Riccardo Minasi (cd 2)
Erato 5054197286124 • 141' • (2 cd's)
Opname: april, juni, juli 2021 en juni 2022, Grosser Sendesaal NDR, Hannover

 

Donkere dagen voor Kerstmis… Er zijn dit jaar al heel veel donkere dagen geweest, door oorlog, extreem hoge energieprijzen, inflatie, klimaat en wat al niet meer. En er is geen glazen bol voor nodig om nog heel veel donkere dagen in het vooruitzicht te zien. Het feest van Kerstmis zal daaraan helaas niets kunnen veranderen, al zal het voor velen opnieuw een belangrijk moment van bezinning zijn.

Voor de Duitse coloratuursopraan Diana Damrau (Günzburg an der Donau, 1971) betekent Kerstmis ‘het feest van liefde, magie, prachtige herinneringen, balsem voor de ziel.' Ik zeg het haar grift na en daarvan wil ze uit volle borst ofr als het zo uitkomt ingehouden, warm en lyrisch zingen. Wie haar stilistische en vocale vocabulaire kent, weet eigenlijk al bij voorbaat dat dat ook My Christmas wat dit betreft veel te bieden heeft: dit is zangkunst in optima forma die an iedere bladzijde afstráált. Ook met haar keuze is niets mis, reikend van kerstliederen die we allemaal wel kennen tot de feestelijk-fonkelende composities waarop toonmeesters als Bach, Franck, Händel en Mozart het patent lijken te hebben.

Kortom, het is een sfeervol dubbelalbum geworden, wat misschien des te meer verbaast als naar de opnamedata wordt gekeken: april, juni, juli 2021 en juni 2022. Niet bepaald maanden waarin een mens in kerststemming raakt, laat staan in een studio als de grote ‘Sendesaal' van de Noord-Duitse omroep in Hannover! Des te groter dus mijn bewondering voor deze vocale en instrumentale 'kerststal'.

Zoals we dat van de meeste kerstalbums kennen is het potpourrigehalte hoog, maar op zich hoeft dat geen enkel beletsel te zijn om er toch van te genieten; mits in de juiste ‘stemming' natuurlijk. Bij de gelukzalige warmte van Kerst, als die althans voor u is weggelegd (velen kennen dit geluk helaas niet), past deze net zo gelukzalig samengestelde uitgave werkelijk als een fluwelen handschoen. Want de opwekkende geest van Kerst waait echt door deze beide cd's heen, al ligt wat betreft de eerste cd het suikerzoete fondantgehalte door de gekozen arrangementen wel her en der op de loer. Maar ook dat hoort misschien wel bij Kerst, het feest waarin menige ongerechtigheid lijkt te zijn weggepoetst of in de wachtrij gezet. Ook op deze cd wordt er heel wat gejubeld!

Nog een apart compliment voor de uitstekende prestaties van het jongenskoor, de solobijdragen van trompet, klavecimbel en orgel, de fraaie opname en – zeker niet in de laatste plaats – het inlassen van een stuk dat we veel te weinig horen: het Laudate in D, ZWV 81 van de Tsjechische componist Jan Dismas Zelenka (1679-1745); al duurt het nog net geen tien minuten.

Enig minpuntje: het Warner-concern weiger halsstarrig om de iedere track op de cd te voorzien van de desbetreffende titel en - eventueel - de uitvoerende(n). Zeker anno nu is dit werkelijk onbegrijpelijk. Wie wil rippen heeft dus evenveel pech als degene die de titels e.d. op het display van de cd-speler wil aflezen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links