CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2021

Chopin: Pianosonate nr. 2 in bes, op. 35 - nr. 3 in b, op. 58 - Mazurka in Bes, op. 63 nr. 1 - in f, op. 63 nr. 2 - in cis, op. 63 nr. 3

Javier Perianes (piano)
Harmonia Mundi HMM 902391 • 63' •
Opname: april 2019 & 2021, Teldex Studio, Berlijn

   

De Spaanse pianist Javier Perianes heeft zich alweer een jaar of zeven geleden gestort op de muziek van zowel Debussy als Chopin, met als resultaat het album ... les sons et les parfums. Het bleek meer dan alleen maar een experiment (klik hier voor de recensie). Ditmaal waagde hij zich aan twee veeleisende Chopin-sonates en combineerde die met de drie mazurka's op. 63.

Het begin van de tweede sonate is zeker veelbelovend, maar naarmate hij zijn tocht voortzet krijgt die geleidelijk aan een nogal onsamenhangend karakter. Met andere woorden: hij laat zich meer leiden door zijn intuïtie dan door vormbesef, wat een nogal fragmentarische uitwerking tot gevolg heeft. Dat beeld wordt er niet beter op in de derde sonate. In de drie mazurka's doet zich dit niet voor, eenvoudig omdat het miniaturen betreft.

Maar er is nog een ander bezwaar: het kleurengamma dat hij in deze stukken brengt is in pianistisch opzicht aan de vlakke kant: het komt ietwat bleekjes uit de luidsprekers (wat zeker niet aan de opname ligt), kortom hij had er aanmerkelijk meer van kunnen maken. Interpretatief lijkt er bovendien geen echt nieuws onder de zon te zijn (en dan te bedenken dat de discografie van deze werken inmiddels uitpuilt). Maar ook de door opgeroepen sfeertekeningen (in bijvoorbeeld de treurmars in op. 35 en het Largo in op. 58) missen (ver)beeldend karakter. De drie mazurka's liggen hem wat dit betreft wel beter, al zou ik de term 'exemplarisch' er zeker niet aan willen geven.

Wat mij betreft dus een tamelijk teleurstellende uitgave. Ik had er zeker meer van verwacht.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links