CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2023

Canzoni Fantasie

Klik hier voor de inhoudsopgave

Musicalische Schlemmerey: Anne Schumann (viool), Clemens Schlemmer (dulciaan), Petra Burmann (theorbe)
Paschen Records PR 230082 • 55' •
Opname: febr. 2022, Christophoruskirche, Wiesbaden (D)

 

Het ensemble Musicalische Schlemmerey werd in 2010 opgericht in het vlakbij Leipzig geleden Halle an der Saale. ‘Schlemmer' betekent zoiet als ‘muzikaal banket', maar het is ook de achternaam van de fagottist Clemens Schlemmer, die samen met de violiste Anne Schumann en de theorbiste Petra Burmann al ruim een decennium op zoek gaat naar bijzonder repertoire.

Ditmaal draait het om de muziek van de Spaanse Augustijner monnik Bartolomeo de Selma y Salaverde (ca. 1590-ca. 1638), die ver van huis, waarschijnlijk in Polen, zijn laatste rustplaats vond, na een vermoeiende reis die hem onder meer naar Innsbruck en Venetië voerde. Een reis overigens die hem niet alleen door religieuze, maar ook door muzikale overwegingen werd ingegeven, want deze monnik was volgens tijdgenoten niet alleen een uitstekende componist, maar ook een begenadigde fagottist die tevens op de dulciaan heer en meester was.

Venetië, ‘La Serenissima', is op dit album vertegenwoordigd door de componisten Giovanni Battista Fontana (1589-1630) en Dario Castello (1602-1631); Polen door Adam Jarzebski (1569-1649). Dat het typische barokmuziek is (typisch in die zin dat de stilistische kenmerken ervan niet afwijken van het gebruiktelijke in dit genre) betekent nog niet dat men er snel op uitgeluisterd raakt, wat zeker ook te danken is aan zowel de héérlijk knorrende klank van de dulciaan in combinatie met barokviool en theorbe als het fraaie en inspirerende spel dat dit ensemble laat horen. Waar nog bijkomt dat de opname een waar juweel is: met de ogen dicht waant men deze drie instrumentalisten in de huiskamer.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links