CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2014

 

Piffarissimo
Instrumentale muziek tijdens het Concilie van Konstanz 1414-1418 van o.a. Ebreo, Vitry, Dufay, Wolkenstein, Binchois, Bedingham en Cornazano

Capella de la Torre o.l.v. Katharina Bäuml

Challenge Classics CC72631 • 62' •

Opname: juli 2013,
Hans-Rosbaud-Studio SWR, Baden-Baden

   

In juli 2012 besprak ik Vinum et Musica, liederen en dansen uit Neurenbergse middeleeuwse bronnen, door Capella de la Torre. Er was het nodige aan bronnenonderzoek aan voorafgegaan.
Op deze nieuwe cd heeft het ensemble zich gericht op de instrumentale muziek zoals die werd gespeeld tijdens het Concilie van Konstanz, dat van 1414 tot 1418 plaatsvond op voorspraak van de Duitse koning Sigismund, die het later tot keizer van het Heilige Roomse Rijk zou brengen.
Konstanz, gelegen aan het Bodenmeer, met uitzicht op de Alpen en de Seerücken in Zwitserland, had vóór het concilie niet meer dan zo'n zesduizend inwoners, maar tussen 1414 en 1418 was de stad veranderd in een bruisende metropool waar veertigduizend mensen leefden, werkten en uiteraard ook vertier zochten. Handelaren, bedelaars, hoeren, goudsmeden, bedienden, koetsiers, muzikanten, acrobaten, geldwisselaars, schrijvers, dichters, ze maakten allemaal deel uit van de entourage rond de pausencrisis (u leest er meer over op Wikipedia). Buiten de paus en de koning moesten maar liefst 47 aartsbisschoppen, 238 bisschoppen, 33 kardinalen, 5 patriarchen, 749 professoren van 37 universiteiten, 83 vorstelijke afgezanten, 71 baronnen en ruim 1500 ridders op hun wenken worden bediend. Er klonken in de stad dertig verschillende talen, er waren optochten, processies en kerkdiensten vol pracht en praal, overal klonk muziek.

Voor deze fraai opgenomen cd heeft Capella de la Torre uiteraard weer de nodige bronnen aangeboord, wat zijn weerslag heeft gekregen in zowel de gedegen toelichting in het cd-boekje als het gebruikte instrumentarium: schalmei, schuiftrompet, trombone, 'koehoorn', luit en trommels. Het ensemble verplaatst ons met een knipoog met verve en veel plezier als het ware terug in de tijd, met voor ons onbekende klanken en kruidige ritmen. Een heerlijke cd!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links