CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2018

 

100 Years of Nine Lessons & Carols

Choir of King's College, Cambridge o.l.v. David Willcocks, Philip Ledger en Stephen Cleobury

King's College, Cambridge KGS0033 • 106' • (2 cd's)
Opname: 1958-2018, King's College Chapel, Cambridge (VK)

Klik hier voor de trackinformatie

   

'100 Years of Nine Lessons & Carols' blijkt een boeiende collectie die bestaat uit (relatief) 'oud' en 'nieuw': de opnamen bestrijken de periode 1958-2018. En vanzelfsprekend betreft het uitvoeringen die worden geleid door de drie bekende dirigenten die nauw verbonden zijn met de naoorlogse geschiedenis van het koor van King's College in Cambridge: David Willcocks, Philip Ledger en Stephen Cleobury. Het zijn namen die vrijwel iedere liefhebber van klassieke muziek kent. Willcocks leidde het koor van 1957 tot 1974, Ledger van 1974 tot 1982 en Cleobury van 1982 tot heden (zijn contract eindigt in 2019).

Wie met de Britse koor en deze net zo Britse dirigenten minder bekend is of wie nu al in kerstsfeer wil komen, biedt deze set daartoe een uitgelezen kans. Het is een meer dan aangename kennismaking met de - soms bijna nostalgisch aandoende - oude opnamen uit het rijke audio-archief van de BBC. Eens maakten ze deel uit van het live uitgezonden BBC-programma 'A Festival of Nine Lessons and Carols'. Ze worden nu voor het eerst op cd uitgebracht, wat deze uitgave nog eens een extra bijzonder cachet geeft.

Dit is repertoire en dit zijn uitvoeringen in de best denkbare Britse koortraditie. Dat de opnamekwaliteit door de lange tijdspanne van precies een halve eeuw enigszins varieert, is logisch, maar is wel over de gehele linie uitstekend. Ik ken de oorspronkelijke radio-opnamen niet, maar ik vermoed dat de technici van de BBC hebben gezorgd voor een stevige opfrisbeurt. Zo klinkt het tenminste. Alleen jammer dat de gezongen teksten niet in het cd-boekje werden opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links