CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2007


 
   

Buxtehude & Co.

Becker: Sonate à 3 - Sonate à 2.

Buxtehude: Sonate in D, BuxWV 267 - Aria: More Palatino BuxWV 247 - Sonate IV BuxWV 262.

Krieger: Ciaccona (uit de sonate in F).

Theile: Sonate à 4.
Weckmann: Sonate VI, V, VIII & IX.

Caecilia-Concert (Fiona Russell [cornetto], Adam Woolf [trombone], Wouter Verschuren [dulciaan], Kathryn Cok [klavecimbel en orgel]), Annabelle Ferdinand (viool).

Challenge Classics CC72179 • 77' •

www.challenge.nl

www.caecilia-concert.com


Het in 2001 opgerichte Nederlands-Engelse Caelilia-Concert houdt zich met name bezig met de uitvoering van zeventiende-eeuwse instrumentale en vocale muziek, wanneer nodig bijgestaan door andere instrumentalisten (zoals in dit geval de violiste Annabelle Ferdinand) en vocalisten, waarmee dan een ad hoc ensemble wordt gevormd. Het uitgangspunt daarbij is zowel de historiserende uitvoeringspraktijk als het boven water halen van in archieven en bibliotheken 'sluimerende' partituren. Ik besprak al eerder de voorafgaande cd op deze site (klik hier).

Niet alleen is dit interessante muziek, maar ze wordt ook nog met een rijk instrumentaal kleurenpalet gespeeld, heerlijk kruidig en snedig, ver weg van de stoffige zolders waarmee deze muziek vaak zo ten onrechte wordt geassocieerd. Dat op déze manier in het verre verleden wordt gedoken levert alleen maar aanwinsten op, maar bovenal voor de meesten van ons toch typische 'eye-openers'.

Het afwisselende programma laat het typisch zeventiende-eeuwse instrumentarium maximaal tot zijn recht komen, ondersteund door de prachtige opname (in november vorig jaar gemaakt door Daniël van Horssen in de Laurentius-kerk in Mijnsheerenland) die alle denkbare details prijsgeeft, maar de instrumenten tegelijkertijd warm en levensecht in de ruimte plaatst.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links