CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2018

 

O Lux Beata Trinitas

Gretsjaninov: Heruvimskaya pesñ
Britten: Festival Te Deum op. 32
Ross: Duo Seraphim
Stanford: Psalm 150
Tsjesnokov: Heruvimskaya pesñ
Stainer: I saw the Lord
MacMillan: Sanctus & Benedictus
Tsjaikovski: Heruvimskaya pesñ
Sheppard: Libera nos, salva I & II
Byrd: O Lux Beata Trinitas
Rachmaninov: Heruvimskaya pesñ
Pacey: Tres sunt
Glinka: Heruvimskaya pesñ
Jackson: Hymn to the Trinity
Wood: Hail, gladdening Light

Choir of Clare College, Cambridge o.l.v. Graham Ross
Harmonia Mundi HMM 902270 • 75' •
Opname: juni 2017, Chapel of Tonbridge School, Kent (VK)

 

O Lux Beata Trinitas: O Zalig Licht Drie-eenheid. Het is de Latijnse titel van deze cd (en van de gelijknamige hymne van William Byrd), maar wat betekent dat nu precies? In de Bijbel zult u deze omschrijving tevergeefs zoeken, maar de betekenis ervan kan wel degelijk in zowel het Oude als het Nieuwe Testament worden gevonden. De Drie-eenheid staat in onze beleving immers voor God de Vader, Zijn Zoon en de Heilige Geest. Geen letterlijke tekst in de Bijbel, wel beeldvorming. Dat vertaalt zich ook naar de muziek, naar - zoals in dit geval - 'Music for Trinity'. Graham Ross, de artistiek leider van het koor van Clare College, Cambridge heeft de muziekliteratuur erop nageplozen en daaruit een representatieve keuze gemaakt. Het resultaat: vijftien schitterende fragmenten uit de Engelse koormuziek, afgewisseld door het cherubijnse gezang Heruvimskaya pesñ (het klinkt inderdaad engelachtig!) van vijf Slavische componisten (daaronder zowel vrij onbekende als zeer bekende namen: Gretsjaninov, Tsjesnokov, Tsjaikovski, Rachmaninov en Glinka).

Het draait hier zonder uitzondering om sublieme zangkunst, wat het Clare College koor op het lijf geschreven is: het koor heeft zich tot een van Engelands absolute topkoren kunnen ontwikkelen mede dankzij jarenlange training, eerst onder John Rutter en vervolgens onder Graham Ross. Dat het Franse label Harmonia Mundi zich al jaren met deze 'choristers' verbonden voelt is dus zo verwonderlijk niet. Het heeft menige prachtige cd opgeleverd (op onze site besproken). Bij de Drie-eenheid passen hemelse klanken, past hemelse schoonheid en die krijgt u ook, zomaar op een ook in opnametechnisch opzicht tot in de puntjes verzorgd presenteerblaadje. Waar nog bijkomt dat door de samenstelling van het programma u wordt meegevoerd door vijf eeuwen muziekgeschiedenis: het vroegste werk is van John Sheppard, het meest recente van Joshua Pacey. Ook in dit opzicht contrasten genoeg dus.

De naadloze stemvoering, de optimale balans, de doorzichtigheid, de wijze waarop de stemmen zich mengen en ook weer losmaken in de akoestisch ideale ruimte van de kapel van Tonbridge School in Kent, het draagt allemaal bij tot een bijzondere luisterervaring die in de stilte die daarop volgt zelfs nog lang naijlt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links