CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2021

Baroque Edition - The Artistry of Erik Bosgraaf

Klik hier voor de inhoudsopgave

Erik Bosgraaf (blokfluit), Francesco Corti (klavecimbel), Izhar Elias (barokgitaar), Ensemble Cordevento

Brilliant Classics 96440 (5 cd's)
Opname: okt. 2006-april 2015

 

Het nut van heruitgaven geldt voor mij alleen als de muziek én de uitvoering het waard maken. Dus niet als om puur commerciële en niet om artistieke redenen een oud paard van stal wordt gehaald, zoals helaas nog steeds maar al te vaak gebeurt.

In de eerste categorie valt duidelijk deze Baroque Edition The Artistry of Erik Bosgraaf, een supergoedkope box (15 euro is echt geen geld) met daarin maar liefst vijf cd's, geheel en al gewijd aan Bosgraafs verrichtingen als eminent blokfluitist op het gebied van de Barok (hij is van vele markten thuis!), daarin net zo spiritueel bijgestaan door de klavecinist Francesco Corti en het Ensemble Cordevento, eveneens namen die feitelijk geen nadere toelichting behoeven. In drie werken van Jacob van Eyk (Bosgraaf heeft 25 deeltjes uit diens 'Der Fluyten Lust-hof' op deze cd vastgelegd) kunnen we tevens genieten van het gitaarspel van de barokspecialist Izhar Elias. U kunt over hen het nodige in recensies elders op onze site lezen (gebruik de zoekfunctie op de thuispagina die u de weg ernaartoe wijst).

Subliem, in ieder denkbaar opzicht; en het spelplezier spat er vanaf. In het cd-boekje vindt u tevens een keurig overzicht van het gebruikte (historische of historisch georiënteerde) instrumentarium, terwijl de uitvoerige documentatie ook in het Nederlands is afgedrukt (al decennialang eerder uitzondering dan regel onder het voorwendsel dat de Nederlandse markt daarvoor te klein is).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links