CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2024

Beneath a Pale Moon

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Block4 Recorder Quartet: Emily Bannister, Verena Barlé, Rosie Land, Daniel Scott
TRPTK TTK0109 • 69' •
Opname: april 2023, Lutherse Kerk, Haarlem

 

Block4 is een Brits-Europees blokfluitkwartet met centraal in de programmering het vertellen van verhalen met of zonder narratieve kenmerken. Beneath a Pale Moon is hun debuutalbum, met afgedrukt in het cd-boekje een verhaal van de schrijver, theatermaker en folkzanger Essa Flett. De reis voert de luisteraar door een betoverd bos, met toverkunst op bijna iedere hoek. Zo luidt althans de beschrijving in het boekje.

Het Block4 blokfluitkwartet tijdens de opname (foto TRPTK)

Zonder zuur te willen doen: het doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen voor wie wat dieper kijkt (of luistert), want ik kon niet of nauwelijks raakvlakken ontdekken tussen tekst en muziek. En áls ze er al zijn, vallen ze in de categorie 'ver gezocht'. Ik had daarom liever - hoe conventioneel! - een gedegen toelichting gezien op de uitgevoerde muziek. Dat had in ieder geval meer zoden aan de dijk gezet dan die (denkbeeldige) reis door dat betoverde bos. Nog afgezien van het feit dat er een behoorlijke kloof gaapt tussen op het podium een verhaal vertéllen en als cd-koper lézen. Dat laatste levert hier sowieso géén magie op.

Een pleister op de wonde (voor zover die er is, want zo belangrijk is mijn kanttekening nu ook weer niet) is het uitstekende spel van deze vier musici (onder die maan mag het dan bleek zijn, het spel is het gelukkig niet), de geslaagde bewerkingen, het bijzondere instrumentarium (de details staan in het boekje vermeld) en de prachtige opname. Op de site van TRPTK vindt u een interview met het ensemble (klik hier).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links