CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2024

Bloch: Schelomo B 39
Bruch: Kol Nidrei op. 47
Dohnányi: Konzertstück op. 12

Tim Posner (cello), Berner Symphonieorchester o.l.v. Katharina Müllner
Claves 50-3079 • 57' •
Opname: sept. 2023, Diaconis-Kirche, Bern

 

Artistiek leider Candida Thompson van Amsterdam Sinfonietta toonde zich onlangs zeer verheugd met de aanstelling van de 28-jarige Brit Tim Posner als ‘principal cellist': "He is a perfect mix of a wonderful musician, cellist and a team player. What more could we ask for..."

Wie nog met hem in deze hoedanigheid moet kennismaken kan alvast van een voorproefje genieten, getuige deze cd, een geslaagde mix van twee overbekende stukken en een stuk dat we - om welke reden ook - helaas toch minder vaak tegenkomen: het Konzertstück op. 12 van Ernö (Ernst) von Dohnányi. Dat er geen thematische relatie te vinden is tussen de beide werken van respectievelijk Ernest Bloch en Max Bruch en dat van Dohnányi kan niet of nauwelijks als een bezwaar gelden, want – hoewel zonder joodse invloeden – is Posners keuze voor het zinderend-opgewekte Konzertstück wat mij betreft een uitstekende. Bovendien goed om het weer eens op cd te horen (in de concertzaal horen we het nooit, althans hier niet).

Dit is Posners debuutalbum, waarbij hij – het is zeker geen vanzelfsprekendheid – kon rekenen op het voor dit programma goed geëquipeerde Berner Symphonieorchester, geleid door een bevlogen Katharina Müllner. En Posner? Hij zou nog weleens kunnen uitgroeien tot een Truls Mørk, en zo te horen is hij daarin al behoorlijk op weg… Het Konzertstück (de speelduur ervan is rond een halfuur) maakt deze uitgave tot een extra aanrader!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links