CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2023

Beyond - Jakub Józef Orlinski

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

Jakub Józef Orlinski (countertenor), Il Pomo d'Oro
Erato5054197726453 • 83' •
Opname: dec. 2022, Sala della Carità, Padova (I)

 

De Poolse countertenor Jakub Józef Orlinski (*1990) heeft met zijn glanzende stemen charisma zowel het operatheater, de concertzaal als de opnamestudio 'veroverd' en bewijst met dit nieuwe album Beyond opnieuw zijn grote klasse.

In mijn bespreking van Anima Aeterna (klik hier) wees ik reeds op Orlinski's meest virtuoze coloraturen zonder ook maar een spoortje ongemak, naast het formidabele kleurengamma dat hij in zijn vertolkingen etaleert. Maar ook dictie en articulatie bewegen zich op het hoogst denkbare niveau, zoals dat eveneens geldt voor de wijze waarop hij fraseert en nuanceert. Alles tezamen leidt het tot betoverende vertolkingen in dit zeventiende-eeuwse repertoire dat zo rijk is aan facetrijke expressie.

Wel bleef ik met nog een vraag zitten: of Francesco Corti nu wel of niet Il Pomo d'Oro heeft aangevuurd. Het antwoord is in ieder geval dat het instrumentaal ensemble opnieuw excelleert in soepele begeleidingen die als een warm kleed rond de fabuleuze stem van de countertenor zijn gedrapeerd. Ook de ter afwisseling ingevlochten, puur instrumentale stukken mogen er zijn, terwijl de opname evenmin iets te wensen overlaat. Dan zijn er ook nog maar liefst zes 'world-premiere recordings' te registreren. Beyond is een rijk gevuld album om echt van te watertanden!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links