CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2023

Rolling River - American Choral

Klik hier voor de inhoudsopgave

Iestyn Davies (countertenor), Tanya Houghton (harp), Owen Gunnell (slagwerk), Rebecca Larsen en Jane Mitchell (fluit), George Gillow en Samuel Jones (orgel), Choir of Clare College, Cambridge o.l.v. Graham Ross

Harmonia Mundi HMM 905362 • 75' •
Opname: juni 2022, All Hallows' Church, Gospel Oak, Londen; juli 2022, Tonbridge School Chapel, Kent (VK)

 

Dit lijkt me een ideaal programma voor ieder professioneel koor. Ik denk daarbij, wat ons land betreft, aan het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam die deze muziek ongetwijfeld optimaal tot haar recht kunnen laten komen. In Engeland heeft het koor van Clare College Cambridge onder zijn vaste dirigent Graham Ross zich erover ontfermd, en met succes, want ook uit dit album blijkt dat de koorcultuur in deze universiteitsstad op een zeer hoog niveau staat; en dat al vele decennia.

Het gekozen programma bevat op een uitzondering na uitsluitend Amerikaanse koorwerken van 1945 tot heden, onmiskenbaar geschreven voor een breed publiek maar stilistisch veelkleurig genoeg voor een boeiend panorama, met zorg samengesteld en fraai opgenomen. Ieder werk wordt door de dirigent zelf in het boekje toegelicht en vanzelfsprekend zijn de gezongen teksten keurig afgedrukt.

Dat Take him, earth, for cherishing van de Britse componist Herbert Howells (1892-1983) eveneens een plekje op deze cd heeft gekregen mag op het eerste gezicht ietwat vreemd lijken, maar het werd op verzoek geschreven voor een Amerikaans-Canadese herdenkingsdienst in november 1964 in Washington DC naar aanleiding van de dood van president John F. Kennedy.

Nog een bijzonderheid: de Britse componist en dirigent John Rutter was artistiek verantwoordelijk voor zowel deze productie als de opname en de montage.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links