CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2019

 

Bartók Bound (Vol. 1)

Bartók: Strijkkwartet nr. 1 in a, Sz 40 - nr. 2 in a, Sz 67 - nr. 4 in C, Sz 91

Ragazze Quartet: Rosa Arnold en Jeanita Vriens-van Tongeren (viool), Annemijn Bergkotte (altviool), Rebecca Wise (cello)
Channel Classics CCS 41419 • 81'•
Opname: april en augustus 2018, Gereformeerde Kerk, Renswoude

 

Ik heb het niet precies kunnen nagaan, maar vooralsnog geen eerdere Bartók-opnamen van een Nederlands strijkkwartet gevonden, laat staan een integrale cyclus. Des te meer waardering voor het Ragazze ('Meiden'!) kwartet, dat al eerder van zich deed spreken met inventief en dapper samengestelde cd's (u vindt daarvan besprekingen op onze site).

Met durf alleen kom je in de muziekwereld niet ver, maar als er tevens sprake is van intense muzikaliteit en technisch vlekkeloos spel. Dat is in de uitvoering van deze drie kwartetten (de overige drie zullen ongetwijfeld volgen) volop voorhanden. En dat in dit zo uitermate lastige repertoire, waar de weerbarstigheid bij wijze van spreken van afstraalt. Ja, we hebben al het Hongaars, Emerson, Végh, Belcea, Alban Berg, Arcanto, Jerusalem, Tokyo, Fine Arts, Hagen en . nog meer, maar het Ragazze doet er absoluut niet voor onder en voelt zich in dit zo rijk gevarieerde, om maar niet te zeggen bonte domein als vier vissen in het water. En dan te bedenken dat de componist binnen het bestek van slechts zes kwartetten ware reuzenstappen heeft gezet: wijst het eerste kwartet nog naar Beethovens laatste kwartetten, het vervolg is op zijn minst nog meer opzienbarend, met een - naarmate de reeks vordert - toenemende spanning die vaak om te snijden is, een felheid die vaste grond heeft gevonden en waarbij de weergaloze condensatie van het net zo uitgekiende thematisch materiaal een steeds grotere rol gaat spelen. Zowel horizontaal (melodie) als verticaal (harmonie) ontstaat het beeld van een strikte essentie die we ook bij - ik noemde ze reeds - die laatste Beethoven-kwartetten aantreffen. Het is een wonderwereld die zich niet gemakkelijk laat ontsluiten, maar eenmaal daarin binnengedrongen (het mag letterlijk worden genomen: van zomaar binnenstappen is geen enkele sprake) ontvouwt zich geleidelijk aan een onvoorstelbaar verbeeldingsvolle waaier van expressieve nuances die alleen door de beste ensembles dat bijzondere cachet kan worden gegeven. Het Ragazze is daarin geslaagd, met vlag en wimpel.

Tot slot is er de schitterende opname, maar ook het feit dat Jared Sacks, de eigenaar en producer van Channel Classics, in al die jaren erin is geslaagd om topmusici zijn 'stal' binnen te loodsen, waarvan de meeste een langdurige verbintenis zijn aangegaan. Het moet daar goed toeven zijn en wij, muziekliefhebbers, profiteren ervan. Met volle teugen mag ik wel zeggen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links