CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2016

 

Légende - Alison Balsom & Tom Poster

Françaix: Sonatine

Enescu: Légende

Goedicke/Dokshitser: Concert-Étude

Maxwell Davies/Balsom/Poster: Farewell to Stromness

Hindemit: Trompetsonate

Ravel: Sonatine (Menuet)

Foster/Balsom: The Thoughts of Dr. May

Martinu: Sonatine

Bernstein: Rondo for Lifey

Gershwin/Turrin: Someone to watch over me

Kern/Poster: The way you look tonight

Alison Balsom (trompet), Tom Poster (piano)

Warner Classics 5987723 • 62' •

   

Alison Louise Balsom (1978) is een - het klinkt wat neerbuigend maar ik bedoel alles behalve dat - mirakel. En niet alleen als trompettist, want ze kan ook arrangeren als de beste, fungeert bij tijd en wijle als producer, is muziekpedagoog en heeft, alsof dat nog niet genoeg is, een meer dan goede babbel waardoor ook haar rol als spreker gevestigd is. Ze speelt niet zoals onze trompettist par exellence Eric Vloeimans. En gelukkig maar, want als er iets dodelijk is in de kunst dan is het wel epigonisme, plagiaat of pure na-aperij. Waar dan meestal een stevige dosis gemakzucht bij komt kijken.

Op onze site hebben we al meerdere malen de loftrompet over Balsom gestoken en dan wordt het misschien een beetje saai om dat weer te doen, maar het is nu eenmaal zoals het is: Balsom krijgt zonder verdere consideraties wederom een tien met griffel. Zo saai als die conclusie op zich ook is, haar spel is allesbehalve dat, want zij raakt niet alleen de kern van deze stukken, maar jongleert er met haar trompet zo lustig, levendig en lyrisch op los dat je al na een paar tracks denkt dat het bijna vanzelfsprekend is dat het zo en niet anders uit de luidsprekers komt.

De zowel door Balsom als de pianist Tom Poster gemaakte arrangementen zijn zeker smaakvol, maar ik loop meer warm voor de verbluffende Trompetsonate van Paul Hindemith, de fonkelende Sonatines van Jean Françaix en Bohuslav Martinu of het verstilde Légende van George Enescu.

De balans tussen trompet en piano is ideaal, wat ook in het voordeel van de pianist Tom Poster uitpakt: hij begeleidt met groot enthousiasme en speelt perfect in op de ritmische capriolen van Balsom. Niet alleen voor de trompetliefhebbers!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links