CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2017

 

JuStBACH

Bach: Ouverture nr. 1 in C, BWV 1066 (ouverture) - Cantate 'Also had Gott die Welt geliebet' BWV 68 (aria 'Mein gläubiges Herze') - Klavecimbelconcert in f, BWV 1056 (Largo) - Cantate 'Ich hatte viel Bekümmernis' BWV 21 (sinfonia; aria 'Seufzer, Tränen, Kummer, Not') - Cantate 'Ich gehe und suche mit Verlangen' BWV 49 (sinfonia) - Cantate 'Liebster Jesu, mein Verlangen' BWV 32 (aria) - Cantate 'Der Herr denket an uns' BWV 196 (sinfonia) - Cantate 'Weichet nur, betrübte Schatten' BWV 202

Johannette Zomer (sopraan), Bart Schneemann (barokhobo), Tulipa Consort
Channel Classics CCS 39917 • 61' •
Opname: mei 2017, Cunerakerk, Rhenen

Vanaf 15 september a.s. verkrijgbaar

 

Ik ben wat de cd betreft niet zo'n voorstander van compilaties of bloemlezingen. Ze doen geen recht aan wat de componist oorspronkelijk voor ogen heeft gestaan en trekken aldus de compositie danig uit zijn verband. Er zijn specifieke uitzonderingen, maar die bevestigen de regel niet (zoals bijvoorbeeld een 'encore' of een programma dat zo is samengesteld dat meerdere componisten ten opzichte van elkaar worden geprofileerd).
Voor deze nieuwe loot aan de alsmaar uitdijende Channel Classics stam is een leuke titel bedacht: JuStBACH en die dekt ook de lading: uitsluitend muziek van Bach op deze cd. Maar we moeten het doen met slechts één complete cantate, tevens een van de bekendste: 'Weichet nur, betrübte Schatten'. Voor de rest doet het programma me sterk denken aan dat van Radio 4: versnipperd en daardoor vluchtig. U kunt het zelf aan de hand van de tracklisting (zie hierboven) nagaan. Zeker bij cantates moet er niet zomaar een aria uit worden gelicht. Nu is er wel een goede reden voor deze 'versnippering' te verzinnen, want het programma op deze cd maakt deel uit van de komende tournee BACH2WAYS. Maar daar heeft de cd-koper verder niets aan.
Maar afgezien daarvan: Johannette Zomer past deze sopraanaria's en recitatieven als een handschoen, terwijl de smeltende toon van de hoboïst Bart Schneemann daarvoor het best denkbare kader vormt. Wat in niet mindere mate geldt voor het door Johannette Zomer opgerichte Tulipa Consort dat zich heeft gespecialiseerd in de historiserende uitvoeringspraktijk van de zeventiende- en achttiende-eeuwse (barok)muziek. Daaronder ook lang en breed gevestigde namen: Lucia Swarts, Maggie Urquhart en Siebe Henstra.

Dan nog even dit. Het programma op deze cd maakt dus deel uit van de reeds genoemde tournee waarmee het gezelschap vanaf 17 september door het land zal reizen en waarvoor een nieuwe generatie componisten is gevraagd om hun kijk op de muziek van Bach te geven. Dat heeft drie composities opgeleverd van respectievelijk Mayke Nas, Mathilde Wantenaar en Reza Namaver. Deze drie stukken zullen binnenkort gedownload kunnen worden van de website van Channel Classics: www.channelclassics.com. Meer informatie over de tournee vindt u op www. johannettezomer.com.

De opname is fraai, op de cover zijn de witte letters op de groene achtergrond slecht leesbaar en de metadata ontbreken zoals gebruikelijk bij Channel.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links