CD-recensie

 

© Aart van der Wal, augustus 2022

Bach - The Cello Suites & Organ Chorales

Klik hier voor de inhoudsopgave

Valentin Erben (cello), Sebastian Erben (orgel)
Paladino PMR0108 • 2.42' • (3 cd's)
Opname: juni/juli 2020, Marienkapelle & Bruckner-Orgel, Stiftskirche, St. Florian

   

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Valentin Erben (1945) en zijn zoon Sebastian (1976) hebben voor een voortreffelijk tripelalbum gezorgd: de vader als cellist en de zoon als organist. Misschien is Valentin nog wel de beroemdste of bekendste van dit uiterst muzikale duo, want de cellist is van begin tot eind verbonden geweest aan het in 1970 opgerichte en in 2008 ontbonden Alban Berg Quartett. Geen liefhebber van kamermuziek die dit ensemble niet zal kennen en waarderen. Saillant detail daarbij: het was Helene Berg die een van de eerste concerten van het kwartet dat de naam van haar man droeg, bijwoonde. En niet minder saillant: ze overleed in 1976, in hetzelfde jaar dat Sebastian werd geboren. Helene had haar Alban ruim 40 jaar overleefd.

Vader en zoon Erben

Het pakt wonderwel goed uit: de zes cellosuites die worden afgewisseld door negen orgelkoralen. Niet alleen is dat een kwestie van smaakvol en inventief programmeren, maar het bevestigt tevens dat de instrumentale muziek van Bach zich door haar universele karakter ook wat betreft programmakeuze gemakkelijk laat combineren.

Bach lijkt zich postuum als een soort bruggenbouwer te presenteren, zoals hier zo treffend de verbinding wordt gelegd tussen suite en koraal. Maar dat het zo overtuigend over het voetlicht wordt gebracht danken we toch in de eerste plaats aan de cellist en organist, ware meesters op hun instrument, maar muzikaal zo rijp ontwikkeld dat de aandacht van de luisteraar niet primair uitgaat naar uiterlijke virtuositeit maar naar diep gevoelde muzikaliteit. Dit is waar het in de (klassieke) muziek uiteindelijk toch om gaat: dat de techniek ondergeschikt wordt gemaakt aan de inhoud, met vanzelfsprekend als zwaartepunt de zes suites voor cello solo die interpretatief mogen profiteren van een musicus die een leven lang de kamermuziek heeft gediend in een bovendien veelzijdig repertoire. Dit zijn onuitwisbare ervaringen die in dit spel duchtig meetellen. De organist Sebastian voegt aan dit fraai afgewogen recital veel kleur toe. De opname ten slotte laat geen detail onberoerd, maar excelleert ook in sonoriteit. Vader en zoon zorgden voor de uitstekende toelichtingen in het cd-boekje.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links