CD-recensie

 

© Aart van der Wal

 

The Art of Arleen Augér

Larsen: 6 Portugese sonnetten.

Purcell: If music be the food of love - Nymphs and Shepherds - Sweeter than roses.

Schumann: Widmung - Lied der Braut I en II - Die Soldatenbraut - Der Nussbaum.

Mozart: Das Veilchen - Dans un bois solitaire - Trennungsslied - Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte - Abendempfindung.

Arleen Augér (sopraan), Joel Revzen (piano); leden van de Minnesota Orchestra en Saint Paul Chamber Orchestra o.l.v. Joel Revzen.

Koch 37248-2 • 56' •Arleen Augér overleed op 10 juni 1993 aan een slopende ziekte, niet lang nadat zij de Edison Klassiek 1992 nog in ontvangst mocht nemen. Deze warme en altijd attente persoonlijkheid met een prachtige stem, perfecte dictie en een tot in de kleinste details uitgewerkte voordrachtskunst liet een verslagen muziekwereld achter. Wie herinnert zich niet haar hemels gezongen aria 'Aus Liebe will mein Heiland sterben' uit Bachs Matthäus-Passion (met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Harnoncourt, door Teldec vastgelegd)? Men kon toen in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een speld horen vallen.

Augérs expressieve bereik, de spanningsbogen en de vloeiende legatolijnen die zij in Purcell en Mozart weet te trekken, dwingen weer bewondering af, maar haar dramatische kracht is duidelijk afgenomen. Haar Schumann-vertolking heeft zelfs een onderkoeld karakter. Daarentegen worden de aan haar opgedragen Portugese sonnetten ideaal vertolkt, heel persoonlijk, met een wonderlijke glans, een zeldzame lichtheid en een smetteloze uitspraak. De opname richt zich te sterk op de begeleiding en is niet vrij van vervorming. Het belachelijk dikke boekje kan zonder ernstige beschadiging niet worden uitgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links