CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2021

Maria & Maddalena

Klik hier voor de inhoudsopgave

Francesca Aspromonte (sopraan), I Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis
Pentatone PTC 5186 867 • 62' •
Opname: juli 2020, RSI Studios, Lugano

   

Collega Paul Korenhof signaleerde in zijn recensie van maart 2018 (klik hier) problemen met de verstaanbaarheid van Francesca Aspromonte (1991). Toen speelde de al te prominente plaatsing van het instrumentaal ensemble en de nogal ruimtelijke opname een rol, maar ook de inbreng van deze Italiaanse sopraan was er mede debet aan.
Aspromonte's nogal slordige omgang met klinkers en 'promotie' van medeklinkers zijn helaas gebleven, maar een winstpunt is wel dat dirigent Diego Fasolis zijn ensemble soepel laat ‘meeademen' met de vocaliste. Hij doet dat beter dan zijn voorganger, Enrico Onofri met Il Pomo d'Oro.

Het programma is inventief en afwisselend samengesteld, met als leidraad het naast elkaar plaatsen van de Maagd Maria en Maria Magdalena. In deze barokmuziek vraagt dat nogal wat van de zangstem, maar Aspromonte slaat zich er – afgezien van het gesignaleerde dictieprobleem - met glans doorheen. Geen kwaad woord over haar versieringen, legato en virtuositeit. De beide Maria-karakters komen ook in expressief opzicht uitstekend uit de verf, al is die verstaanbaarheid wel degelijk nog steeds een punt van zorg.

Wie deze cd wil rippen heeft weer eens pech: geen enkele informatie is voorhanden. U wacht dus een handmatige klus.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links