CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2012

 

 

Amstel Quartet Amstel Tracks now!

Bach/Apswoude : Nun, komm der Heiden Heiland BWV 659

Barber/Van der Linden: Adagio op. 11

Brahms/Jak: Poco Allegretto
(uit Symfonie nr. 3 in F, op. 90)

Dun/Apswoude: Three Movements from Eight Sketches in Human Accent

Lago: Ciudades (2011)

Mozart/Jak: Adagio & Fuga in c, KV 546

Nyman/Roach: Three Movements from String Quartet No 2 (1988/2008)

Ravel: Pavane pour une infante défunte

Rivier: Grave et Presto (1938)

Sweelinck/Apswoude: Chromatische fantasie

Amstel Quartet: Remco Jak (sopraansaxofoon), Olivier Sliepen (altsaxofoon), Bas Apswoude (tenorsaxofoon), Ties Mellema (baritonsaxofoon)

Challenge Classics CC72534 • 76' •

Opname: Doopsgezinde Kerk, Haarlem, september 2011

www.amstelquartet.nl
www.challenge.nl


Wat hebben het Amstel Quartet en het Nederlands Blazers Ensemble met elkaar gemeen? Dat ze bijzonder inventieve programma's samenstellen en zo ongelooflijk aanstekelijk muziek maken dat hun concerten steevast een doorslaand succes zijn. Daar blijft niemand onverschillig onder. Wie echter mocht denken dat het in de 'koele' studio met iets meer distantie toegaat heeft het grondig mis: deze cd klinkt alsof het een live-opname betreft in een met uitsluitend enthousiaste liefhebbers volgepakte zaal.

De nu voorliggende cd is gebouwd op een eenvoudig idee, zo blijkt uit het keurig verzorgde boekje (ook met Nederlandse tekst!) waaraan alle leden van het kwartet hebben bijgedragen. Na het concert komen er altijd mensen uit het publiek naar hen toe om over het concert te praten en vaak wordt ze dan gevraagd of het ensemble dit of dat stuk al heeft opgenomen. Want men wil het thuis ook beluisteren. De vele verzoeken in die richting kregen een vervolg: deze cd met stukken waar het publiek én het kwartet zo van houden. Daarnaast was er nog een selectiecriterium: het moesten stukken zijn die voor of door het ensemble waren gecomponeerd of gearrangeerd. De enige uitzondering op de regel vormde Jean Riviers Grave et Presto, een dusdanige klassieker uit de literatuur voor saxofoonkwartet dat het er naar de mening van het Amstel Quartet gewoon bij moest. Dan voor wie het nog niet wist: Guillermo Lago is het pseudoniem waarmee Willem van Merwijk zich als componist presenteert. Hij is bovendien een dierbare vriend van het Amstel Quartet en lid van het bekende Aurelia Saxofoonkwartet (klik hier voor de bespreking van hun jubileumalbum, eveneens door Challenge Classics uitgebracht). Het Amstel Quartet gaf in mei 2011 in Den Bosch de eerste uitvoering van diens Ciudades.

Het repertoire voor saxofoonkwartet is dun gezaaid, maar gelukkig zijn er uiterst vakbekwame bewerkingen waarmee het kan worden uitgebreid. Het Amstel Quartet heeft ze bovendien in eigen huis, saxofonisten én bewerkers van hoog kaliber: zowel Bas Apswoude als Remco Jak tekende voor vijf zeer geslaagde bewerkingen op deze cd, die in het boekje keurig worden 'verantwoord'. Het spel van dit kwartet weerspiegelt topniveau:: dit zijn stuk voor stuk grote virtuozen die gelukkig ook zacht kunnen spelen en een heel mooi legato paraat hebben. Te vaak hoor ik veel te luide saxofoons, alsof pure herrie toegevoegde waarde kan opleveren. Prachtige instrumenten, schitterend bespeeld en beeldend opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links