CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2021


Duende - Teo Gheorghiu

Granados: Goyescas

Albéniz: Suite Española op. 47

Debussy: La sérénade interrompue (uit Préludes Boek I) - La puerta del vino (uit Préludes Boek II) - La soirée dans Grenade (uit Estampes)

Ravel: Alborada del gracioso (uit Miroirs)

Falla: Danza ritual del fuego (uit El amor brujo)

Teo Gheorghiu (piano)
Claves 50-3021 • 66' •
Opname: juni 2020, Théâtre populaire romand, La Chaux-de-Fonds (CH)

   

De Spaanse titel van deze cd laat zich alleen op papier gemakkelijk vertalen: elfje, spook, geestverschijning, (wel of niet bozige) kabouter. In het boekje wordt een uitspraak van Federico Garcia Lorca aangehaald: ‘Door de verlaten poort waait de wind van de geest onophoudelijk over de hoofden van de doden, op zoek naar nieuwe landschappen en onbekende klanken: een wind dat de geur van het speeksel van een kind met zich meeneemt, van het platgetrapte gras, van de sluier van de medusa, die de eeuwige geboorte van het nieuwe aankondigen'.

Die eeuwige geboorte van het nieuwe, het ligt ook in de muziek besloten en dat – zo is mijn indruk – lijkt voor dit recital tevens de leidraad van de Zwiters-Canadese pianist Teo Gheorghiu (1992) te zijn geweest. Dat een nog (vrij) jonge pianist in een zo gemêleerd Frans/Spaans recital als dit, dat bovendien reikt van exuberante vreugde tot stil verdriet, bijna intuïtief de juiste toon weet te treffen, mag best bijzonder worden genoemd. Het beeld is absoluut overtuigend: evocatief, hartverwarmend, ritmisch vitaal en met een bescheiden gehouden rubato dat deze miniaturen als een handschoen past.

Gheorghiu is overigens geen nieuwe ster aan het muziekfirmament. Er verscheen al eerder een album van hem, op het Sony-label (in augustus 2016 hier lovend besproken door Basia Jaworski), maar nu dan op het Zwitserse label Claves dat hopelijk zijn artiesten beter begeleidt dan Sony Music dat pleegt te doen.

Het gehele programma is door Jean-Martial Golaz bijzonder fraai vastgelegd en de vleugel werd door Corinne Wieland in een onberispelijke conditie gebracht.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links